Volledig scherm
Sigrid Kaag © Photo News

Kabinet zet extra in op noodhulp en opvang in de regio

Het kabinet maakt extra geld vrij voor noodhulp en opvang van vluchtelingen in de regio. Voor komend jaar gaat het in totaal om 190 miljoen euro.

Quote

Miljoenen mensen hebben ondersteu­ning nodig, mede in verband met de komende winter

Sigrid Kaag

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft de begroting voor 2018 met dat bedrag verhoogd. Komende week wordt haar begroting besproken in de Tweede Kamer. ,,De behoefte aan extra noodhulp en opvang in de regio is enorm groot. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor geweld. Miljoenen anderen die in een buurland verblijven, hebben ook ondersteuning nodig, mede in verband met de komende winter”, verklaart Kaag haar geldinjectie.

De begroting werd met Prinsjesdag nog ingediend door haar voorganger, Lilianne Ploumen. Omdat het kabinet demissionair was, kon daar weinig extra geld worden uitgetrokken. Dat past Kaag nu aan. Voor noodhulp maakt de bewindsvrouw 140 miljoen extra vrij, voor opvang van vluchtelingen in de regio is dat 50 miljoen euro. Dat gaat vooral naar onderwijs en bevorderen van werkgelegenheid, zowel voor de vluchtelingen zelf als voor de lokale bevolking.

Tekort

Er is een groot tekort aan geld om de 105 miljoen mensen die afhankelijk zijn van humanitaire hulp uit het buitenland te voorzien van de eerste levensbehoeften en enig perspectief. Volgens de Verenigde Naties gaat het om 12,3 miljard dollar. Kaag noemt dat ‘een zaak van de hele internationale gemeenschap’. ,,Nederland neemt zijn verantwoordelijkheid.”

De D66-minister komt in het voorjaar met een nota waarin ze onthult wat ze deze regeerperiode gaat doen. Zeker is dat ze doorgaat met de combinatie van hulp en handel. ,,Dat is effectief.”