Kabinet zet na advies deur open voor excuses slavernijverleden

VideoDemissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zet een nieuwe stap op weg naar excuses, erkenning en herstel voor de slavernij. ,,Terugkijken betekent meer dan het verleden onderzoeken. Het betekent ook verantwoording afleggen.’’ Het volgende kabinet moet daar gestalte aan geven.

99 reacties

 • Frans Wellner

  2 jaar geleden
  Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft excuses aangeboden. De reden die de burgemeester noemde, lijkt mij terecht. De ambtsvoorgangers van het college hebben indertijd de slavernij gefacilliteerd. Iets anders is of vertegenwoordigers van het Koninkrijk der Nederlanden (het staatshoofd of onze premier) ook excuses moeten aanbieden. Het huidig koninkrijk bestond immers nog niet in die periode. Ons land had toen een andere staatsvorm. Dan is eerder een excuus aan de Molukkers meer op hun plaats.
 • Daan Miete

  2 jaar geleden
  Excuses bied je aan, als jij zelf foute dingen hebt gedaan. Excuses namens anderen is symbool politiek en zonder echte waarde ! Daan Miete , Goirle
 • Sara de Weerd-Walakutty

  2 jaar geleden
  Onlangs schreef een belangrijke groep burgemeesters dat het huidige of het nieuwe kabinet excuus zou moeten aanbieden aan de Molukse gemeenschap in Nederland voor de wijze waarop de Molukkers in 1951 en daarna zijn behandeld. Dat was niet de eerste keer. Een aantal jaren geleden drongen burgemeesters hierop ook al aan. Als er nu een excuus zou komen over het slavernijverleden, waar veel vóór te zeggen valt, maar niet aan de Molukkers, zou ik dat schandalig vinden en afkeurenswaardig.
 • Ad van der Stel

  2 jaar geleden
  Kijk even naar je kleding wat je draagt. Ik vraag mij af of wij, maar ook die voorvechters tegen de slavernij, weten of deze kleding niet met kinderarbeid zijn gemaakt. In India is men gespecialiseerd om zulks kleurijke stoffen te maken mbv kinderarbeid maar ook wat milieu belastend is. Denk daar eens over na.
 • andre achterhoek

  2 jaar geleden
  Niemand moet excuus maken. Tis geen mooie, maar wel een generatie tijdperk dat er op dat moment was. We leven nu en niet toen . Vroeger kun je niet herschrijven. Wel herdenken dat t zo was.