Kabinet zet na advies deur open voor excuses slavernijverleden
VideoDemissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zet een nieuwe stap op weg naar excuses, erkenning en herstel voor de slavernij. ,,Terugkijken betekent meer dan het verleden onderzoeken. Het betekent ook verantwoording afleggen.’’ Het volgende kabinet moet daar gestalte aan geven.
Ollongren zei dit in een toespraak bij de viering van Keti Koti in Amsterdam bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij. De minister erkent de urgentie van de aanbevelingen en conclusies van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden, die excuses erkenning en herstel van het kabinet wil vanwege het slavernijverleden. ,,Deze adviezen zijn belangwekkend en niet mis te verstaan. Daar kunnen we niet omheen. Ze sluiten aan bij de urgentie die ik voel’’, aldus Ollongren.
,,Het is geen teken van zwakte om ons hiervan rekenschap te geven. Zo toont een democratie juist haar kracht. Door ons verleden onder ogen te zien, kunnen we onze toekomst veranderen. Dat is geen luxe, maar een noodzaak.’’
Advies
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat een volgend kabinet die stappen op weg naar excuses kan zetten. Daarbij zijn de adviezen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden de leidraad. ‘Dit rapport biedt belangrijke bouwstenen en aanknopingspunten voor de toekomst en vormt daarmee een opening voor de bredere erkenning en inbedding van het gedeelde verleden.’
Vorig jaar liet minister-president Mark Rutte nog weten dat zijn derde kabinet geen excuses zou maken voor de slavernij vanwege ‘het risico dat een debat hierover juist de tegenstellingen in Nederland aanjaagt’. Ook vond hij het als historicus moeilijk zich te excuseren voor iets wat tot anderhalve eeuw geleden gebeurde.
Deze adviezen zijn belangwekkend en niet mis te verstaan. Daar kunnen we niet omheen
Het adviescollege wil dat die excuses, erkenning en herstel in een wet worden geregeld. Daarin moet de slavernij in de Nederlandse koloniën tussen de zeventiende en de negentiende eeuw als misdaad tegen de menselijkheid worden aangemerkt. De faciliterende rol van de Nederlandse staat moet daarin worden genoemd.
Genoegdoening
Het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden onder voorzitterschap van Dagmar Oudshoorn heeft het afgelopen jaar gesprekken gevoerd met mensen die roots hebben in Suriname en de Nederlandse Antillen. ‘Aan de ene kant geeft erkenning genoegdoening aan degenen die onder de slavernij hebben geleden, en aan de andere kant bevordert het een kritische kijk op de Nederlandse geschiedenis in bredere zin’, zo staat in het rapport.
Ook constateert het adviescollege dat hedendaags institutioneel racisme niet los is te zien van eeuwen slavernij en kolonialisme en de denkbeelden. Herstel betekent in de ogen van het adviescollege dat de gevolgen hiervan in overheidsbeleid moeten worden aangepakt.
Herdenkingsdag
Daarom wil het adviescollege Slavernijverleden dat 1 juli een Nationale Herdenkingsdag wordt die wordt gesteund en bijgewoond door de koning en de regering. Het doel is nationaal stil te staan bij ‘de verschrikkingen van de slavernij en het leed en lot van de tot slaaf gemaakte mensen in het hele voormalige Koninkrijk’.
Andere aanbevelingen die het Adviescollege Slavernijverleden doet zijn het instellen van een Koninkrijksfonds per 1 juli 2023 voor structurele en duurzame financiering van herstelmaatregelen. Een nationaal onderzoeksprogramma naar het slavernijverleden moet de doorwerking daarvan vandaag de dag zichtbaar maken. Ook moet de overheid een actiever anti-discriminatiebeleid voeren.
Het onderwijs en pedagogische opleidingen moeten meer aandacht geven aan het slavernijverleden. Verzetshelden zoals Tula, die in 1795 een slavenopstand leidde in Curacao, moeten worden gerehabiliteerd.
Burgemeester Halsema van Amsterdam biedt vandaag officieel excuses aan voor het slavernijverleden van de hoofdstad. Ze zal dat doen in een toespraak tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden:
Wat vind jij: zijn we er als we het veroorzaakte leed onder ogen zien?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
BBB kust buiten de Randstad onbehagen tot leven: ‘De onvrede is veel breder dan alleen stikstof’
De verpletterende winst voor de BBB afdoen als een incident, is te makkelijk. De partij heeft vooral buiten de Randstad een sluimerend onbehagen tot leven gekust. ,,Alsof wat in Den Haag gebeurt, belangrijker is dan wat mensen in de rest van het land ervaren.” -
Opinie
Waterschappen, open de potentiële wandelpaden
De colleges van dijkgraven die nu gevormd worden, moeten meer wandelruimte openstellen, vinden Paul Sanders, Marc van den Tweel, Marion Kaper en Hank Bartelink. Wandelen is populair en heel gezond. -
VIDEO
Rutte: geen excuses Nederland voor slavernijverleden
Het kabinet ziet niks in Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. Zo'n spijtbetuiging werkt alleen maar polariserend, meent premier Rutte over de wens van D66 en ChristenUnie. Ook in de Tweede Kamer is er geen meerderheid voor excuses te vinden. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
Kabinet achter grondige vernieuwing Wetboek van Strafvordering
Het Wetboek van Strafvordering (WvS) - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - wordt flink vernieuwd en aangepast aan de huidige tijd. Er staan onder meer nieuwe bevoegdheden in voor opsporingsdiensten en ook de rechten van slachtoffers worden versterkt. De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel hiertoe van de ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Dilan Yeşilgöz (Justitie). -
keti koti
Amsterdam door de knieën: excuses voor slavernijverleden
De stad Amsterdam komt de geschiedenis onder ogen als burgemeester Femke Halsema donderdagmiddag officiële excuses maakt voor het slavernijverleden. Die stap moet de overgang markeren van erkenning naar herstel van het aangerichte leed.
99 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrans Wellner
Daan Miete
Sara de Weerd-Walakutty
Ad van der Stel
andre achterhoek