Volledig scherm
© ANP

Kabinet zet vaart achter taks op afgelost huis

De eerste daad van het nieuwe kabinet is om met grote haast een einde te maken aan de belastingvrijstelling op een afgelost huis. Al voor het einde van dit jaar wil Rutte III de omstreden afschaffing van de zogeheten Wet-Hillen geregeld hebben, terwijl in het regeerakkoord de invoering pas in 2019 is voorzien, zo bevestigen Haagse bronnen.

Quote

De politiek koos in 2005 voor de burger, dit kabinet kiest voor de schatkist

Martin van Rooijen, 50Plus

Oppositiepartij 50Plus is verbijsterd over de grote haast en verdenkt het kabinet ervan dat ze de ongemakkelijke discussie zo snel mogelijk wil begraven, nu er in maart raadsverkiezingen zijn. ,,Dit is een overval bij nacht in plaats van een keurige behandeling bij daglicht”, zegt Kamerlid Martin van Rooijen.

Door de afschaffing van de Wet-Hillen gaan mensen met een afgelost huis stapsgewijs weer belasting betalen voor hun woongenot in de vorm van het eigenwoningforfait. Zij waren sinds 2005 daarvan vrijgesteld, om huizenbezitters te stimuleren af te lossen. Maar omdat aflossing sinds 2013 verplicht is om nog hypotheekrenteaftrek te kunnen ontvangen, vindt de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de uitzondering overbodig geworden.

Al voor dat de inkt van het regeerakkoord droog was, stak een storm van protest op. De nieuwe coalitie besloot daarop prompt de Wet-Hillen niet in twintig maar dertig jaar af te schaffen. Dit moet uiteindelijk bijna 1,1 miljard euro voor de schatkist opleveren, waarvan 35 miljoen in beginjaar 2019.

Belastingdienst

Het kabinet zet nu de vaart erin, omdat systemen bij de Belastingdienst moeten worden aangepast. Dat kost tijd, waardoor de Tweede Kamer zich komende maand al over afschaffing van de wet-Hillen moet buigen. Waarschijnlijk wordt het voorstel van de nieuwe staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) morgen al in de ministerraad behandeld, zodat het voor spoedadvies naar de Raad van State kan worden gestuurd. Daarna heeft de Tweede Kamer nog maar zeer kort de tijd om zich over het voorstel te buigen, omdat er op 23 november al gestemd moet worden.

Van Rooijen verzet zich hevig tegen afschaffing van de Wet-Hillen, die volgens hem niets anders dan een ‘aflosboete’ is, waarvan vooral ouderen de dupe zouden zijn. ,,Dit is een oneerlijk voorstel van een onbetrouwbare overheid. De politiek koos in 2005 voor de burger, dit kabinet kiest voor de schatkist.”