Kabinetsformatie: deal over euthanasie
CompromisEen volgend kabinet gaat geen voorstellen doen om de regels rond hulp bij zelfdoding te verruimen. De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen wél meer onderzoek naar embryo's.
Dat blijkt uit voorlopige afspraken tussen de vier partijen, die het AD heeft ingezien.
Euthanasie is één van de hete hangijzers in de formatieonderhandelingen voor 'Rutte III'. Vooral D66 en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar op het onderwerp. Ouderen die niet ziek zijn, maar hun leven voltooid vinden, krijgen voorlopig niet de mogelijkheid tot hulp bij zelfdoding. D66 wilde juist ruimere mogelijkheden in zulke gevallen.
De vier partijen laten echter hooguit extra onderzoek doen door de volgende minister van Volksgezondheid. Dit moet duidelijk maken ‘of en zo ja in welke situaties’ de huidige euthanasiewet ‘onvoldoende’ is. Daarna wordt ‘een brede discussie’ gefaciliteerd door het kabinet 'over de reikwijdte van de huidige euthanasiewetgeving'.
Het nieuwe kabinet gaat een initiatiefwet van D66 voor verruiming van euthanasieregels hierover niet tegenhouden, maar zal dit afwachten. Er lijkt overigens ook geen meerderheid voor dat plan te zijn in de Tweede Kamer.
Compromis
Het besluit over euthanasie lijkt deel te zijn van een compromis op medisch-ethisch terrein. D66 en ChristenUnie staan in de formatie namelijk ook tegenover elkaar als het gaat om onderzoek met embryo’s.
Op dat vlak zal een volgend kabinet wel meer initiatief nemen. Zo wordt de huidige zogenoemde Embryowet opgerekt. De mogelijkheden voor geslachtskeuze ‘worden verruimd’ om de risico’s op zeer ernstige erfelijke ziektes te verkleinen. Ook zetten de formerende partijen in op meer onderzoek naar stamcellen om erfelijke ziektes te voorkomen. Het volgend kabinet wil zelfs ‘extra middelen beschikbaar’ stellen om een ‘leidende rol’ te spelen op dit terrein ‘in het internationale wetenschappelijke veld’.
Voorzichtig
Partijen zijn ervan overtuigd dat ze in respectvolle omgang tot een oplossing kunnen komen
Uit de conceptafspraken die er liggen, blijkt dat de formerende partijen heel voorzichtig te werk willen blijven gaan als er nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen komen. ,,Partijen zijn ervan overtuigd dat ze in respectvolle omgang tot een oplossing kunnen komen’’, staat er te lezen. Ze schreven een soort blauwdruk voor hun kabinet op medisch-ethisch terrein. Er wordt dan gekeken naar medische en wetenschappelijke noodzaak, ethiek en maatschappelijk draagvlak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMLedenraadpleging68
Kaag en kritische leden kruisen de degens: 'Als je glas wijn met haar drinkt is ze heel anders’
Sigrid Kaag beloofde nieuw leiderschap, maar partijzaken lijkt ze liever aan anderen over te laten. Vanmiddag wacht de D66-aanvoerder een cruciale sessie met leden. Hoe gaat Kaag zich revancheren na de kwestie-Van Drimmelen? ,,Ze is minister in oorlogstijd.” -
6
Niet elke verhuurder is een centengraaiende huisjesmelker
Het kabinet wil ingrijpen op de huurmarkt. Maar voor het zover is, zijn we zo weer twee jaar verder. Een politieke meerderheid heeft de woningmarkt te lang laten ontsporen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog? -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op. -
met video
Debuut VVD-Kamerlid wekt woede: ouders toeslagenaffaire lopen weg bij debat
Het debuut van VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen heeft tot consternatie en woede geleid tijdens het debat over uithuisgeplaatste kinderen van ouders die geraakt zijn door de toeslagenaffaire.