Informateur Gerrit Zalm (midden) ontvangt de onderhandelaars Alexander Pechtold (links, D66), Sybrand van Haersma Buma (2e links, CDA), Gert-Jan Segers (2e rechts, ChristenUnie) en Mark Rutte (rechts, VVD).
Volledig scherm
Informateur Gerrit Zalm (midden) ontvangt de onderhandelaars Alexander Pechtold (links, D66), Sybrand van Haersma Buma (2e links, CDA), Gert-Jan Segers (2e rechts, ChristenUnie) en Mark Rutte (rechts, VVD). © ANP

Kabinetsformatie: deal over euthanasie

CompromisEen volgend kabinet gaat geen voorstellen doen om de regels rond hulp bij zelfdoding te verruimen. De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen wél meer onderzoek naar embryo's.

Dat blijkt uit voorlopige afspraken tussen de vier partijen, die het AD heeft ingezien.

Euthanasie is één van de hete hangijzers in de formatieonderhandelingen voor 'Rutte III'. Vooral D66 en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar op het onderwerp. Ouderen die niet ziek zijn, maar hun leven voltooid vinden, krijgen voorlopig niet de mogelijkheid tot hulp bij zelfdoding. D66 wilde juist ruimere mogelijkheden in zulke gevallen.

De vier partijen laten echter hooguit extra onderzoek doen door de volgende minister van Volksgezondheid. Dit moet duidelijk maken ‘of en zo ja in welke situaties’ de huidige euthanasiewet ‘onvoldoende’ is. Daarna wordt ‘een brede discussie’ gefaciliteerd door het kabinet 'over de reikwijdte van de huidige euthanasiewetgeving'.

Het nieuwe kabinet gaat een initiatiefwet van D66 voor verruiming van euthanasieregels hierover niet tegenhouden, maar zal dit afwachten. Er lijkt overigens ook geen meerderheid voor dat plan te zijn in de Tweede Kamer.

Compromis

Het besluit over euthanasie lijkt deel te zijn van een compromis op medisch-ethisch terrein. D66 en ChristenUnie staan in de formatie namelijk ook tegenover elkaar als het gaat om onderzoek met embryo’s.

Op dat vlak zal een volgend kabinet wel meer initiatief nemen. Zo wordt de huidige zogenoemde Embryowet opgerekt. De mogelijkheden voor geslachtskeuze ‘worden verruimd’ om de risico’s op zeer ernstige erfelijke ziektes te verkleinen. Ook zetten de formerende partijen in op meer onderzoek naar stamcellen om erfelijke ziektes te voorkomen. Het volgend kabinet wil zelfs ‘extra middelen beschikbaar’ stellen om een ‘leidende rol’ te spelen op dit terrein ‘in het internationale wetenschappelijke veld’.

Voorzichtig

Quote

Partijen zijn ervan overtuigd dat ze in respectvol­le omgang tot een oplossing kunnen komen

Uit de conceptafspraken die er liggen, blijkt dat de formerende partijen heel voorzichtig te werk willen blijven gaan als er nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen komen. ,,Partijen zijn ervan overtuigd dat ze in respectvolle omgang tot een oplossing kunnen komen’’, staat er te lezen. Ze schreven een soort blauwdruk voor hun kabinet op medisch-ethisch terrein. Er wordt dan gekeken naar medische en wetenschappelijke noodzaak, ethiek en maatschappelijk draagvlak.