Kalverfraude in melkveehouderij vele malen groter
Blokkade 2100 bedrijvenDe kalverfraude in de melkveehouderij is vele malen groter dan gedacht. Bij ruim 2.100 bedrijven zijn onregelmatigheden aangetroffen in de registratie van de kalveren en in totaal meer dan 7.700 bedrijven zijn in het vizier van de autoriteiten. Dat blijkt uit nader onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De 2.100 frauderende bedrijven worden vandaag en morgen geblokkeerd.
Twee weken geleden maakte minister Carola Schouten van Landbouw de eerste tekenen van fraude bekend. Uit een eerste steekproef op bijna ruim 90 bedrijven bleek dat 45 boeren meer koeien op stal had staan die al eerder gekalfd hadden, terwijl ze in de administratie nog als vaars - een jonge koe die voor het eerst moet kalven - in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R) stonden. Dat deden de boeren door kalveren van de ene koe toe te schrijven aan een andere. Een koe die nog nooit heeft gekalfd telt voor de fosfaatuitstoot minder zwaar mee dan een rund dat wel een kalf heeft voortgebracht. Door met de geboortecijfers te sjoemelen is het voor boeren dan ook makkelijker om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen.
Hun bedrijven werden geblokkeerd. De NVWA en de RVO kwamen de fraude op het spoor doordat er op 7.700 bedrijven op papier veel meer meerlingen geboren zouden zijn.
Meer onregelmatigheden
Sindsdien is het onderzoek doorgegaan en zijn er ook andere onregelmatigheden aangetroffen. Zo bleken er ook boeren te zijn die opvallend veel vaarzen ouder dan 27 maanden op stal zouden hebben staan. Dat is de gangbare, uiterste datum waarop koeien voor het eerst kalveren. Door systemen met elkaar te vergelijken bleek dat deze dieren wel degelijk al een kalfje hadden gekregen en dus verkeerd geregistreerd staan.
De NVWA heeft door de bevindingen niet langer 7.700, maar meer bedrijven in het vizier die mogelijk hebben gesjoemeld met hun administratie. Naast melkveebedrijven gaat het ook om andere rundveehouderijen. In totaal telt Nederland 32.500 bedrijven waarop rundvee wordt gehouden. Het ministerie van Landbouw zegt niet te kunnen zeggen hoeveel bedrijven worden onderzocht. ,,Het onderzoek loopt nog'', zegt een woordvoerster van minister Schouten.
De boeren die vandaag of morgen worden geblokkeerd mogen in ieder geval geen dieren aan- en afvoeren zolang de registratie niet op orde is. Dat geldt ook voor reeds verkochte dieren. Wel mogen melk of andere dierlijke bijproducten het erf verlaten.
'Onacceptabel'
Het vermoeden van gesjoemel ontstond nadat er afgelopen jaar veel meer meerlingen waren geboren dan gebruikelijk. Normaal ligt dat aantal bij koeien op maar 3 tot 5 procent. Uit het registratiesysteem kwam echter naar voren dat bij circa 2.000 bedrijven het percentage meerlingen hoger was dan 10 procent. Bij nog eens 5.700 melk- en rundveebedrijven lag dat percentage tussen de 5 en 10 procent. Nu is daar de 'nieuwe truc' van de 'oude vaarzen' bij gekomen.
'De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met I&R en het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan. Ik heb de NVWA en RVO.nl gevraagd alle mogelijke afwijkingen in I&R te onderzoeken. Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt. We moeten voorkomen dat de bedrijven die zich wel netjes aan de regels houden de dupe worden van bedrijven die knoeien met het systeem’, schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.
Boetes en vervolging
De onderzoeksinstanties hebben de registratiesystemen uitgeplozen. Ook deed de NVWA bij 150 bedrijven verspreid over het hele land geïnspecteerd op basis van een steekproef. Bij overtredingen wordt een proces-verbaal opgesteld, maar de NVWA heeft al aangegeven niet genoeg inspecteurs te hebben om bij iedere verdachte langs te gaan. Daardoor kunnen sommige overtreders een boete ontlopen. Ze kunnen wel te maken krijgen met naheffingen en kortingen op subsidies. Ook wordt met het OM overlegd of bedrijven ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.
Schouten stelt in haar brief dat het registratiesysteem van cruciaal belang is. 'Als dit niet op orde is, dan is dat bij een dierziekte-uitbraak een risico voor de diergezondheid en volksgezondheid'. Pas als de bedrijven hun administratie op orde hebben, wordt de blokkade opgeheven. De NVWA en RVO gaan de komende tijd verder met hun analyses en inspecties. Schouten heeft de LTO en andere belangengroepen ontboden op haar ministerie. Vandaag volgen gesprekken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Maat is vol na schokkend Bijlmer-filmpje: Kamer denkt over aanpakken verspreiders ‘aftuigvideo's’
-
Lang verwacht verbod op walmende schepen komt er nu echt, belooft minister
Een verbod voor tankschepen om varend schadelijke stoffen te lozen wordt uiterlijk over ruim een jaar van kracht. Daarmee komt na lang wachten een eind aan deze milieuvervuiling op de grote rivieren zoals de Waal en de Rijn, die ook de gezondheid van schippers schaadt.Zevenaar, Wageningen, Tiel, Nijmegen, Arnhem -
Met video
Werd 5,1 miljard aan coronageld wel goed besteed? Onzekerheid duurt voort
De coronapandemie is voorbij maar het ministerie van Volksgezondheid heeft nog steeds niet kunnen aantonen dat 5,1 miljard euro goed besteed is. Het wordt hoog tijd dat minister Sigrid Kaag van Financiën ingrijpt en dat de bonnetjes op tafel komen, vindt de Algemene Rekenkamer. -
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMReconstructie13
Gefrituurde avocado, bijna-breuk en Rutte in oude Saab: zo verliep marathonsessie over landbouwakkoord
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn.