Volledig scherm
Verantwoordelijk minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. © ANP

Kamer bezorgd over torenhoge ict-kosten NVWA: 'Bizarre overschrijding'

In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd op de forse overschrijding van de ict-kosten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De vernieuwing kost 59 miljoen euro meer dan begroot. 'Een bizarre overschrijding', meent CDA-Kamerlid Jaco Geurts. 

De aanpak van de ict bij de NVWA was oorspronkelijk gepland op 36 miljoen, maar komt nu uit op 95 miljoen. Het project duurt ook bijna twee jaar langer dan gepland. Verder meldde minister Carola Schouten (Landbouw) dat er ook nog 'organisatorische risico's bij de NVWA zijn ter hoogte van 22 miljoen. ,,Er is veel te optimistisch geraamd", aldus Schouten, die zegt 'verbijsterd' te zijn over de getallen.

PvdA'er William Moorlag heeft 'grote zorg of de organisatie nog in control is'. Het CDA en de ChristenUnie vragen zich af of met het bedrag dat nu voor de ict-vernieuwing is gereserveerd 'het einde wel in zicht is'. VVD'er Helma Lodders spreekt van een 'ict-debacle' en van hardnekkige problemen. 'Hard ingrijpen is nodig', vindt SP'er Frank Futselaar. 'Energie en middelen gaan naar falende reorganisaties in plaats van controles op dierenwelzijn en voedselveiligheid.'

Te groot takenpakket

De organisatie is al jaren aan het hervormen en het aantal medewerkers is flink afgenomen. VVD'er Lodders zei in een Kamerdebat over de NVWA dat het takenpakket van de organisatie te groot is. Zij wil dat serieus onderzocht wordt of 'simpele taken' kunnen worden afgestoten naar de particuliere sector.

Volgens Laura Bromet (GroenLinks) en Frank Futselaar (SP) heeft de NVWA meer mensen nodig. Het CDA pleitte nog voor extra geld voor toezicht omdat voedselfraude toeneemt.

Onderzoek

Het bureau dat toezicht houdt op ICT-projecten van de Rijksoverheid (BIT) gaat nu uitzoeken of de ramingen van de overschrijding kloppen en hoe die omlaag kan worden gebracht, zegt Schouten. Dat rapport komt in het najaar. Ze wil er alles aan doen om de kosten omlaag te brengen. ,,Dat is mijn hoogste doel."

Als Schouten de kostenoverschrijding voor ICT kan beperken, wil ze kijken of ze dat vrijgekomen geld in inspecties kan investeren, zei ze in de Kamer. Er vallen volgens haar door de financiële tegenvaller geen gaten in de taken van de NVWA.