Volledig scherm
Tim Hofman en Nemr tijdens de aanbieding van een petitie voor een kinderpardon © ANP

Kamer buigt zich niet (opnieuw) over kinderpardon

De Tweede Kamer buigt zich niet over het verzoek van presentator Tim Hofman en ruim 250.000 anderen om het kinderpardon te verruimen. Het onderwerp is al ‘veelvuldig aan de orde geweest’ in het parlement, oordeelt de Kamer. 

Hofmans burgerinitiatief #Eigeland kreeg binnen korte tijd steun van meer dan 40.000 mensen en voldeed daarmee officieel aan de eis om in de Kamer te worden besproken. Maar die hoeft daar alleen gehoor aan te geven als het onderwerp niet de afgelopen twee jaar al eens is besproken. 

En dat is wel het geval, stelt de Kamercommissie Justitie en Veiligheid. Het kinderpardon is juist ‘veelvuldig aan de orde geweest’ in het parlement. Bovendien is het kabinet eind januari gezwicht. Overeengekomen is dat meer gezinnen in aanmerking komen voor het huidige kinderpardon. In de toekomst worden de criteria echter alsnog verscherpt.

Nemr

Het grootste deel van de kinderen voor wie Hofman in het geweer kwam, zoals het Iraakse jongetje Nemr, mag daardoor alsnog blijven. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn optreden in de documentaire Terug Naar Je Eige Land van Hofman, waarin hij tegenover Haagse politici als Klaas Dijkhoff en Sybrand Buma kwam te staan. Samen met Nemr overhandigde Hofman een bolderkar met ruim 250.000 petities voor een ruimer kinderpardon aan Kamerleden.

Bekijk hieronder de reactie van de 9-jarige Nemr toen hij te horen kreeg dat hij mocht blijven:

Volledig scherm
250.000 ondersteuningen voor spreekrecht in de Tweede Kamer over een kinderpardon © AD