Volledig scherm
Demissionair minister Edith Schippers. © Dijkstra bv

Kamer: Farmaceut medicatie taaislijmziekte speelt 'cynisch spel'

De fabrikant van het medicijn tegen cystic fibrosis (taaislijmziekte) speelt een cynisch onderhandelingsspel over de rug van patiënten. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, die wil dat farmaceut Vertex vertelt waarom er geen akkoord met het ministerie van Volksgezondheid is gesloten als de prijs niet langer het probleem is. 

PVV-Kamerlid Fleur Agema vroeg een debat over de kwestie aan met demissionair minister Edith Schippers, maar kreeg daar onvoldoende steun voor. Volgens de coalitiepartijen moet niet Schippers, maar fabrikant Vertex tekst en uitleg geven over het uitblijven van een deal. 

VVD'er Arno Rutte noemde het vanmiddag een 'cynisch spel'. Volgens hem hebben Kamerleden een e-mail gekregen van de fabrikant, 'met daarin letterlijk: wij gaan akkoord'. Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil opheldering. ,,De bal ligt bij de fabrikant'', zei ze. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie sloot zich daarbij aan. 

Mona Keijzer van het CDA sprak zelfs van een 'schandalig spel' door de farmaceut, over de rug van patiënten. Volgens haar ligt er een goed aanbod dat Vertex moet aannemen. 

Te duur

Afgelopen maandag maakte Schippers bekend dat het medicijn Orkambi niet opgenomen zou worden in het basispakket. Volgens het ministerie vraagt Vertex te veel geld voor het middel, zeker gezien het 'betrekkelijk bescheiden' effect dat Orkambi volgens het Zorginstituut heeft. Het Zorginstituut bewaakt de kwaliteit van de zorg en adviseert hierover het ministerie.

In de dagen daarna ontstond onduidelijkheid over de deal, waarna Schippers om opheldering vroeg bij de fabrikant. Vertex liet daarop weten dat er geen deal is, maar erkende wel dat een lobbyist namens het bedrijf Tweede Kamerleden heeft gemaild over de kwestie. In die mail stond dat de farmaceut akkoord gaat met een vergoeding tussen de 34 en 46 miljoen euro per jaar, het bedrag waar Schippers op aanstuurde. 


Volgens een woordvoerder was de prijs echter niet het enige probleem en staan 'andere aspecten' een deal in de weg. Hij zei daarover niet in detail te kunnen treden. 

Fleur Agema on Twitter

De zogenaamd 'zeer geringe werking' van #orkambi is misleiding. Gaat niet over werking maar over kosten:

'Slopend'

In Nederland zijn zo'n 750 mensen met taaislijmziekte, die het middel levenslang moeten slikken. De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) liet eerder al weten dat de grote onzekerheid over de medicatie 'slopend' is. De stichting overweegt juridische stappen als Orkambi toch niet beschikbaar komt in Nederland. 

  1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

    WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

    Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.