Kamer geschokt over gruwelbeelden Belgisch slachthuis

UPDATEIn Den Haag is geschokt gereageerd op de gruwelbeelden uit een slachthuis in het Belgische Izegem. Verschillende Kamerleden willen dat het slachthuis keihard wordt aangepakt om het dierenleed te stoppen en roepen daarnaast op tot verscherpt toezicht in Nederland. 

Quote

We willen verplicht permanent cameratoe­zicht in slachthui­zen zodat we alles in de gaten kunnen houden

Marianne Thieme, Partij voor de Dieren

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren noemt de misstanden 'verschrikkelijk'. ,,Ook in Nederland vinden vele misstanden plaats. Wij gaan de minister vragen om toezicht te verhogen in Nederlandse slachthuizen en we willen verplicht permanent cameratoezicht in slachthuizen zodat we alles in de gaten kunnen houden'', aldus de politica. Het Belgische slachthuis moet volgens haar 'onmiddellijk dicht'.

Rik Grashoff van GroenLinks wil dat er voorlopig geen vlees van Belgische slachthuizen meer wordt geïmporteerd. ,,Het is de tweede keer in korte tijd dat er zulke misstanden zijn in Belgisch slachthuizen. Het wordt tijd dat de Belgische regering hier nu echt een eind aan maakt.''

Ook PVV'er Dion Graus is woedend. ,,In een kerker op water en brood zou nog te veel luxe zijn voor dit soort hufters'', twittert hij.

Stokken

Dierenorganisatie Animal Rights bracht de schokkende beelden naar buiten. Te zien is hoe werknemers van het slachthuis de runderen hardhandig met stokken bewerken om hen een zogeheten schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, van de dieren gestoten. 

Daarnaast zouden de dieren systematisch elektrische schokken krijgen, iets dat bij wet verboden is. De dieren moeten ook verplicht verdoofd worden tijdens het slachtproces, maar op de video is te zien dat een aantal runderen bij volle bewustzijn gekeeld en verbloed wordt.

Gesloten

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft het slachthuis per direct gesloten. ,,De weg naar dierenwelzijn is verdomd lang", zegt hij tegen VRT NWS. Hij waarschuwt de rest van de sector. ,,Wie denkt dat we het niet menen, zal het voelen."

Reactie slachthuis

De directie van het in opspraak geraakte slachthuis Verbist zegt geschokt te zijn bij het zien van de beelden van zware dierenmishandelingen binnen het bedrijf. ,,Sommige van deze beelden kunnen absoluut niet door de beugel. Natuurlijk zijn wij daar zelf door geschokt. Wij nemen dit zeer ernstig en wij zullen er alles aan doen opdat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren'', zegt Louis Verbist, directeur bij het slachthuis, in een schriftelijke reactie.

Het slachthuis zou volgens hem voor het einde van het jaar een ,,doorlichting'' krijgen. ,,De directie heeft beslist om hier met onmiddellijke ingang werk van te maken. De directie stelt nu alles in het werk om samen met de medewerkers, de klanten en andere betrokkenen de situatie te beheren en zal daarom voorlopig geen verdere interviews geven.''

Opmerkelijk genoeg ontkende directeur Verbist (73) eerder op de dag nog in de krant Het Laatste Nieuws alle beschuldigingen. ,,Er wordt bij ons op een correcte manier geslacht en zieke dieren komen er niet in. Ik nodig u uit om te komen kijken hoe het er bij ons aan toegaat. We zullen u met plezier rondleiden."

Volledig scherm
De beelden zijn schokkend: koeien krijgen stroomstoten en worden zonder verdoving gekeeld © Screenshot