Volledig scherm
Demonstranten hingen vanmiddag een kamermotie en een lijst met namen van ondertekenaars van een petitie op aan de deur van de Stadhouderskamer. © ANP/ Bart Maat

Kamer houdt verhoging eigen risico niet tegen

Een voorstel van de oppositie om het eigen risico in de zorg volgend jaar in elk geval niet te verhogen, krijgt niet de steun van de Tweede Kamer. De motie kreeg vanmiddag bijval van 73 Kamerleden, 75 volksvertegenwoordigers stemden tegen.

De vier partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet stemden tegen het voorstel. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de kwestie aan de formatietafel regelen. CDA en ChristenUnie willen het eigen risico verlagen.
Onlangs kwam naar buiten dat het eigen risico volgend jaar van 385 naar 400 euro gaat. De zorgtoeslag zal dan ook met 130 euro stijgen. Beide maatregelen worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

De Kamer stemde ook tegen een motie van de PVV om het eigen risico helemaal af te schaffen. Hierbij waren de verhoudingen 65 voor en 83 tegen.

Oproep

SP'ers hingen vanmiddag een oproep om het eigen risico te verlagen op de deur van het gebouw waar de formatiepartijen overleggen. SP'ers en geestverwanten plakten het voorstel van Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen en 266.000 handtekeningen van medestanders op de deur, die daarna direct werd weggehaald door de politie. 

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.