Kamer kapittelt Kuzu om standpunt Turkse inval Noord-Syrië
De Turkse inval in Noord-Syrië is geen aanval op Koerden, maar op terroristische groepen en daarom niet illegaal. Met dat standpunt wekte Denk-voorman Tunahan Kuzu de woede van een groot deel van de Tweede Kamer. ,,Ik word hier gewoon etnisch geprofileerd”, oordeelde Kuzu.
Terwijl in Rotterdam een protest tussen Koerdische en Turkse demonstranten uit de hand liep, debatteerde de Tweede Kamer over de militaire operatie van Turkije in het noorden van Syrië. Kuzu stelde dat er in Turkije al jaren ‘legitieme veiligheidszorgen’ zijn over aanslagen die in dat gebied worden gepleegd door de Koerdische terreurorganisatie PKK. ,,Die is gelieerd aan de YPG”, stelde Kuzu, verwijzend naar één van de groepen die in Syrië streed tegen de islamitische terreurorganisatie IS.
Dapper
SP-leider Lilian Marijnissen ontstak vervolgens in woede. ,,IS was terreur. Deze mensen waren zo dapper om de strijd tegen de barbarij van IS aan te gaan. Hoe durft u zulke grote woorden in de mond te nemen? Hoe durft u hen terroristen te noemen? Hoe durft u zo over hen te spreken?” Toen Kuzu herhaalde dat de PKK een terroristische organisatie is en ‘terreur terreur is’, reageerde Marijnissen met: ,,Erdogan kan trots op u zijn.”
Kuzu was zijn betoog juist begonnen door te zeggen dat van Nederlanders met Turkse wortels altijd wordt gevraagd of verwacht zij bepaalde acties van Turkije afwijzen of veroordelen; ook aan hem. Maar in het Kamerdebat weigerde Denk, als enige partij in de Kamer, de Turkse inval te veroordelen.
Dat zorgde voor verbazing van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. ,,Het is toch een illegale invasie?” Kuzu stelde dat de invasie ‘misschien illegaal is in de ogen van de ChristenUnie’, maar dat hij ‘geen VN-resolutie heeft gezien’ die dat stelt. Kuzu benadrukte geweld tegen burgers af te wijzen. ,,Stop met het maken van burgerslachtoffers en stoppen met mensenrechtenschendingen – over en weer.”
GroenLinks-leider Jesse Klaver vond Kuzu’s houding de wereld op z’n kop: ,,De heer Kuzu wekt de indruk dat het vreemd is dat de Kamer zo kritisch is over Turkije.”
Partijkartel
Alleen Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet zei ‘sympathie te ervaren’ voor Kuzu en noemde de aanval van ‘het partijkartel’ verwerpelijk. Baudet pleitte er in het debat voor om het gezag van de Syrische president Bashar al Assad in Syrië weer te herstellen. Assad zette volgens internationale waarnemers meermaals chemische wapens in tegen de eigen burgers. Baudet stelde op vragen van VVD-Kamerlid Sven Koopmans daar nooit waterdicht bewijs voor te hebben gezien.
Kabinet trekt knip voor humanitaire hulp Noord-Syrië
De Tweede Kamer wil dat Nederland meer bijdraagt aan de humanitaire hulp in Noord-Syrië, waar door de Turkse invasie een grote vluchtelingenstroom op gang is gekomen. Minister Ank Bijleveld van Defensie, die buitenlandminister Stef Blok verving, wil daar ‘constructief’ naar kijken. Een bedrag kon ze nog niet noemen.
In het debat over de Turkse inval in Syrië herhaalde minister-president Mark Rutte weinig hoop te hebben dat de EU-landen tot strengere maatregelen tegen Turkije kunnen komen. In een ander debat dinsdagavond had hij de verwachtingen bij de Kamer al getemperd. Wel belooft hij de Kamer om tijdens de Europese top van donderdag en vrijdag actief te kijken of hij er wel steun voor kan krijgen.
De Kamer wil bijvoorbeeld dat de toetredingssubsidie die Brussel aan Turkije geeft kan worden stopgezet of sancties kunnen worden ingesteld in EU-verband. SP-leider Lilian Marijnissen stelde voor dat desnoods eenzijdig te doen. ,,We kunnen meer doen, veel meer doen, om deze vuile oorlog van Erdogan te stoppen.” De coalitiepartijen zien eenzijdig optreden van Nederland niet zitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
video
Nog vier verdachten grimmig protest in Rotterdam zitten vast: meerdere agenten gewond geraakt
Het protest van Koerdische en Turkse demonstranten in het Rotterdamse centrum is gisteravond volledig uit de hand gelopen. De twee groepen zochten de confrontatie met elkaar op. Er zijn drie agenten gewond geraakt. De politie heeft 23 verdachten aangehouden, waarvan er vanmiddag nog vier vastzitten. -
Kabinet wil meteen advocaat voor slachtoffer in zedenzaak
Slachtoffers van aanranding of verkrachting die zich bij de politie melden moeten meteen de hulp van een advocaat krijgen. Het kabinet wil op die manier de positie van slachtoffers van zedenmisdrijven versterken. -
Tweede Kamer roept Schiphol-topman Benschop op het matje, vakbond pleit voor opstappen
Schiphol-topman Dick Benschop komt dinsdag naar de Tweede Kamer om te praten over de enorme drukte op de luchthaven. Hij is daarvoor uitgenodigd door VVD en PvdA. Kamerleden willen weten hoe het zo mis kon gaan, en vooral: of het nog wel lukt het tij te keren. Ondertussen noemt vakbond De Unie zijn positie ‘onhoudbaar’.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA19
Gratis griepprik voor mensen met longschade na covid, rotavaccin alleen tegen betaling
Na advies van de Gezondheidsraad kunnen ook mensen met longklachten na een corona-infectie, morbide obesitas en dementie voortaan een gratis griepprik krijgen. Het rotavaccin blijft alleen beschikbaar tegen betaling. -
Rutte verwacht geen hardere opstelling EU richting Turkije
Premier Mark Rutte denkt niet dat de 28 lidstaten van de Europese Unie stevigere stappen zullen zetten richting Turkije vanwege de inval in Noord-Syrië. Een Kamermeerderheid vindt het opschorten van de wapenleveranties niet genoeg en pleit voor sancties.