Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens een debat in de Tweede Kamer
Volledig scherm
Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens een debat in de Tweede Kamer © ANP

Kamer kort coronadebat in; geen marathonsessie meer

De Tweede Kamer gaat donderdag korter vergaderen over de corona-crisis dan vorige keer, om een nieuwe marathonsessie te voorkomen. De spreektijden en het aantal aanwezige bewindspersonen zijn teruggebracht.  

Vorige week duurde de vergadering over hetzelfde onderwerp in de grote zaal maar liefst tien uur. Gedurende deze ellenlange bijeenkomst viel toenmalig minister Bruins (Medische zorg) zelfs even flauw door uitputting. Inmiddels is Bruins opgestapt. 

Nu heeft de Kamer het advies van premier Rutte en de Koning ter harte genomen om goed voor elkaar te zorgen. Daarom zijn de spreektijden teruggebracht tot vier minuten per fractie in plaats van zes. Ook worden maximaal drie bewindslieden tegelijk aan de tand gevoeld. 

Niet meer op dezelfde dag

Verder zal de voorafgaande technische briefing - waarin Kamerleden zich laten bijpraten door RIVM-directeur Van Dissel -  niet meer op dezelfde dag plaatsvinden als het debat. De briefing is deze week op woensdagmorgen en de vergadering in de grote zaal op donderdagmorgen.

Het grote debat staat nu donderdag ingepland van 10.15 uur tot 14.00 uur, gevolgd door stemmingen.  

Eerder maakte het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, bekend dat er voorlopig niet meer met alle leden samen wordt vergaderd en dat alleen bijeenkomsten over de aanpak van het coronavirus op de agenda komen. Stemmen per fractie blijft wél mogelijk.