Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bij het verlaten van het Binnenhof na het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal. © ANP

Kamer krijgt mogelijk ook ‘designated survivor’

In navolging van het kabinet onderzoekt ook de Tweede Kamer of er ook een ‘designated survivor’ moet komen uit de Kamer. Een of meerdere Kamerleden mogen dan bijvoorbeeld Prinsjesdag op een geheime locatie doorbrengen, om in geval van een aanslag of ramp parlementaire taken op zich te nemen.

Premier Mark Rutte stelde vrijdag dat het kabinet met Prinsjesdag voor het eerst zo’n designated survivor aanwijst. Eén van de ministers uit zijn kabinet is dan niet in de Ridderzaal tijdens de troonrede en kan in noodgevallen het landsbestuur overnemen. Vanwege de veiligheid wordt niet gezegd welke minister wordt aangewezen, al werd wel duidelijk dat het een minister zal zijn en geen staatssecretaris.

Staatsrechtelijk lastig

Volgens Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is het ‘staatsrechtelijk lastig’ om dat ook voor de Tweede Kamerleden zo te regelen. Volgens haar onderzoekt D66-Kamerlid Joost Sneller, die naar Amerikaans voorbeeld het initiatief nam voor het aanwijzen van zo’n ‘overlevende’, of en hoe dat kan. ,,We wachten zijn voorstellen af”, zei Arib in tv-programma Buitenhof.

Premier Rutte zei vrijdag dat het voor het parlement misschien ook verstandig is om een of meerdere Kamerleden tot designated survivor te benoemen.