Volledig scherm
Door een jaar de bijdrage niet te verhogen, zouden minima en alleenstaande ouders extra worden gedupeerd. © Shutterstock

Kamer kritisch over fout kindgebonden budget

De Tweede Kamer is kritisch over de fout van de Belastingdienst bij het zogenoemde kindgebonden budget, een bijdrage voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Regeringspartij VVD spreekt over een onaangename verrassing.

Oppositiepartijen zijn ook boos over de manier waarop de kosten voor het herstel van de blunder worden opgevangen. Door een jaar de bijdrage niet te verhogen, zouden minima en alleenstaande ouders extra worden gedupeerd.

Als de overheid een fout maakt, moet de overheid dat oplossen, stelt Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks). De gevolgen voor mensen met minder geld zijn extra zuur, aldus Peter Kwint van de SP.

Door de fout liepen honderdduizenden ouders tot maximaal 1000 euro per jaar mis. De bijdrage in de kosten voor kinderen werd stopgezet toen ouders te veel verdienden, maar werd niet automatisch hervat toen ze weer aan de voorwaarden voldeden.

Meevaller

Betrokken ouders krijgen een deel van het gemiste geld alsnog uitgekeerd, benadrukken de coalitiepartijen. ,,Een onverwachte meevaller’’, aldus René Peters (CDA). Hij noemt de eenmalige niet-verhoging van de toeslag ‘de minst lelijke oplossing’ om de kosten te dekken.

Daarbij moeten we ‘echt oog hebben voor die mensen aan de onderkant’, vindt Rens Raemakers (D66). Die mogen niet te hard worden geraakt als in 2020 de bijdrage niet wordt geïndexeerd (aangepast aan het prijspeil).

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.