Volledig scherm
Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties © ANP

Kamer legt zich nog niet neer bij afschaffen referendum

Afschaffing referendumDe Tweede Kamer debatteert volgende week opnieuw met D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken over het kabinetsvoornemen het raadgevend referendum af te schaffen. De oppositie spreekt van een 'juridisch moeras' en wil extra toelichting van de Raad van State voordat er over gestemd kan worden. 

De bewindsvrouw noemt het 'gezond verstand' dat het gek is om een referendum te houden over het afschaffen van het referendum. Daarnaast zou de intrekkingswet in staatsrechtelijke zin ook stand houden. ,,Als de Tweede en Eerste Kamer deze wet goedkeuren dan bestaat op dat moment de referendumwet niet meer", aldus Ollongren. 

De Kamer is er echter niet gerust op en wil extra juridische toelichting van de Raad van State. ,,Wij zijn allemaal maar simpele volksvertegenwoordigers, en ik ben bang dat dit voorstel juridisch geen stand houdt. Dat wil ik graag van tevoren weten", adus SP-Kamerlid Ronald van Raak, die het debat aanvroeg. Hij vond de rest van de oppositie aan zijn zijde. 

Hoewel er in eerste instantie geen meerderheid bestond voor schorsing van het debat, gingen de coalitiepartijen na het nodige overleg toch overstag. Begin volgende week ontvangt de Kamer een brief met de informatie, waarna de tweede termijn van het debat alsnog gevoerd zal worden. Mogelijk kan er donderdag gestemd worden over de intrekkingswet. 

Quote

Wij zijn allemaal maar simpele volksverte­gen­woor­di­gers, en ik ben bang dat dit voorstel juridisch geen stand houdt

Ronald van Raak, SP

Dikke vinger

Quote

Kiezers rekenen erop dat er iets wordt gedaan met de uitspraak, terwijl een negatieve uitslag alleen maar vraagt aan het kabinet om een besluit te heroverwe­gen

Minister Ollongren

Een groot deel van de oppositie verzet zich fel tegen het kabinetsvoornemen.  Volgens Van Raak moet de stekker van het kabinet uit het referendum omdat burgers zich in het Oekraïne-referendum één keer tegen het regeringsbeleid hebben uitgesproken. 'Een dikke vinger naar de bevolking', noemt hij het. 

PVV-Kamerlid Martin Bosma had naar eigen zeggen zijn begrafenispak aangetrokken op deze 'zwarte dag'. Volgens hem wordt een einde gemaakt aan de eerste echte vernieuwing van het politieke bestel sinds de negentiende eeuw. ,,Als de wet niet deugt, verbeter hem dan'', roept hij op. Henk Krol van 50PLUS spreekt zelfs van een aanval op democratie. Ook Thierry Baudet (FvD) en Femke Arissen (PvdD) hebben geen goed woord over voor Ollongren. Ze hekelen onder meer de 'haast' die de D66-minister heeft met de intrekkingswet. 

Volgens Ollongren heeft het raadgevend referendum 'verkeerde verwachtingen' gewekt bij de burger, waardoor het ervaren wordt als een teleurstelling. ,,Kiezers rekenen erop dat er iets wordt gedaan met de uitspraak, terwijl een negatieve uitslag alleen maar vraagt aan het kabinet om een besluit te heroverwegen." Daardoor heeft het raadgevend referendum de kloof tussen burger en politiek niet verkleind. ,,Het is geen correctief referendum, misschien is daar onvoldoende bij stilgestaan. In deze Kamer is alleen geen meerderheid voor een correctief referendum, ook al is die er bij de burger wel."

Het kan even duren voordat het blog volledig is geladen.