Kamer niet gerust op nieuwe reorganisatie Belastingdienst
Het plan om de Belastingdienst op te knippen stuit op onverwacht felle weerstand in de coalitie. Kamerleden vragen zich af of minister van Financiën Wopke Hoekstra er wel goed over heeft nagedacht. Zij willen de CDA’er ter verantwoording kunnen roepen als het straks wéér mis zou gaan.
Delen per e-mail
Hoekstra wil de onderdelen Douane en Toeslagen weghalen bij de Belastingdienst en onderbrengen in drie aparte ambtelijke organisaties, zo kondigde hij onlangs aan. Ook komen er niet één, maar twee D66-staatssecretarissen die hun opgestapte partijgenoot Menno Snel zullen gaan opvolgen. De Tweede Kamer heeft echter grote twijfel of de fiscus een nieuwe reorganisatie wel aankan, zo bleek gisteravond in een debat met Hoekstra en minister-president Mark Rutte.
'Grote risico's’
Vooral de regeringspartijen lieten zich ongemeen kritisch uit. ,,Gaan meer koks in de keuken het gerecht beter maken?”, vroeg VVD-Kamerlid Helma Lodders zich hardop af. Zij wil dat Hoekstra vooraf toetst of de Belastingdienst bestand is tegen de veranderingen die Hoekstra wil doorvoeren.
De Kamer is vooral geschrokken van een alarmerende passage in een adviesrapport van de Algemene Bestuursdienst (ABD). Daarin wordt gewaarschuwd dat een ‘te snelle en volledige ontvlechting’ van de dienst Toeslagen uit de Belastingdienst ‘grote risico’s oplevert voor de continuïteit en de dienstverlening aan burgers’.
Houtje-touwtje
De Kamer maakt zich toch al grote zorgen over de wankele ict-infrastructuur bij de fiscus en de aanhoudende problemen bij de Belastingtelefoon. Zij moet er niet aan denken dat een reorganisatie bij de Belastingdienst de problemen nog groter maken. ,,De ict hangt nog steeds houtje-touwtje aan elkaar. Waarom moet het zo snel?”, aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Daarnaast is het de Kamer onduidelijk welke ambtenaar en welke staatssecretaris straks nou precies waar over gaat. ,,Dat zorgt voor veel onrust bij ambtenaren”, stelde CDA’er Pieter Omtzigt.
Desondanks blijft het voorlopig gissen wat de Belastingdienst precies te wachten staat. Hoekstra wil de drie nieuwe directeuren eerst een plan laten opstellen om de onderdelen Toeslagen en Douane los te knippen van de Belastingdienst. Daarbij is de borging van de stabiliteit en continuïteit ‘van cruciaal belang’, aldus de minister. ,,Bij haast is niemand geholpen", erkende Hoekstra. Ook al zal de nieuwe structuur niet onmiddellijk het ei van Columbus zijn, het is volgens hem wel noodzakelijk dat nu de bestuurlijke 'flessenhals’ bij de Belastingdienst wordt aangepakt.
Hoofdpijndossier
De Kamer is er echter niet gerust op. Zij vinden bovendien dat Hoekstra zich in het verleden wel wat meer had kunnen bemoeien met het hoofdpijndossier van zijn staatssecretaris. Vooral VVD en D66 – die de afgelopen jaren beide een partijgenoot hierop zagen sneuvelen – willen voorkomen dat de CDA-minister een reorganisatieplan over de schutting van de nieuwe staatssecretarissen deponeert en er vervolgens zijn handen van aftrekt.
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg riep Hoekstra op zich meer ‘eigenaar’ te tonen. Lodders kwam nog scherper uit de hoek: ,,Hoe blijft de minister betrokken bij een proces dat hijzelf begonnen is? Zal hij meer dan de afgelopen jaren betrokkenheid tonen bij de reorganisatie?”
De CDA-minister merkte op dat hij zich sinds afgelopen zomer al meer met de portefeuille van de staatssecretaris heeft bemoeid. Hoekstra: ,,Vanzelfsprekend ga ik daarmee door. Al moet ik ook niet de nieuwe staatssecretarissen voor de voeten willen lopen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gesprek Rutte en gedupeerden toeslagenaffaire: ouders voorzichtig positief
Steve Kuipers was één van de tweehonderd ouders die vanmiddag naar Rijswijk kwamen om te praten met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën). De gedupeerden konden hun verhaal doen, Rutte heeft zijn excuses aangeboden en er is beloofd dat er meer zal worden gedaan om hen tegemoet te komen. Ouders reageerden positief, al zijn de meesten door schade en schande wijs geworden: ,,Eerst zien, dan geloven.’’ -
PREMIUM
Kamer nog lang niet klaar met toeslagenaffaire: nóg een enquête op komst
VVD en CDA verzetten zich nog, maar een ‘echte’ parlementaire enquête vanwege de toeslagenaffaire lijkt er alsnog te komen. ,,Als je zegt dat dit nooit meer mag gebeuren, dan móet je onder de motorkap kijken.” -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUM
Als de Belastingdienst bezwijkt, worden we een ontwikkelingsland
Weinig organisaties zijn zo gehaat als de Belastingdienst. Maar de fiscus is van vitaal belang voor ons allemaal. De dienst piept en kraakt al jaren. Nu het kabinet de boel wéér op de schop gooit, moeten we allemaal ons hart vast houden.
-
Video
Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
Er lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
commentaar
Verkiezingen moeten gewoon doorgaan
Nu de verkiezingen van 17 maart dichterbij komen, vragen steeds meer mensen zich hardop af of ze door moeten gaan. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bezweert echter dat uitstel niet nodig is. Over het stilleggen van onze democratie moet immers niet lichtzinnig worden gesproken.