Kamer: opereer patiënt alleen nog in meest geschikte ziekenhuis
De Tweede Kamer wil dat de zorgsector zo goed mogelijk samenwerkt om kankerpatiënten alleen nog te laten opereren in ziekenhuizen die voldoen aan de operatienorm.
Bijna een kwart van de ziekenhuizen voert zo weinig kankeroperaties uit, dat de patiënt volgens de vastgelegde norm elders beter af is. Het risico bij ingrepen door niet al te ervaren chirurgen: nodeloze bloedingen, restweefsel en zelfs overlijden.
Voor Kamerleden is de operatienorm wél een leidraad, maar niet per se leidend. SP-Kamerlid Maarten Hijink: ,,Het aantal operaties is belangrijk, maar niet allesbepalend. Een ziekenhuis dat de categorie moeilijkste patiënten behandelt, kan te maken krijgen met meer complicaties. De SP wil dat ziekenhuizen onderling veel beter samenwerken in plaats van elkaar beconcurreren. De beste werkwijzen moeten zo veel mogelijk verspreid worden.”
Bekijk in de onderstaande grafiek (aanklikbaar!) welke ziekenhuizen de operatienorm wel en niet halen bij deze vier soorten kanker:
Beste zorg op beste plek
Voor de VVD is het uitgangspunt dat de patiënt de beste zorg krijgt op de beste plek. ,,We hebben vorige week nog een oproep gedaan voor zulke expertzorg”, vertelt Kamerlid Hayke Veldman. ,,Dan is het niet per se erg als bepaalde ziekenhuizen niet voldoen aan de norm voor het aantal te verrichten behandelingen. Zolang patiënten maar naar genoeg plekken kunnen worden doorverwezen waar operaties wél volgens de richtlijnen plaatsvinden. Die balans moet op orde zijn.”
Ook 50Plus pleit voor specialistische klinieken. ,,Je wilt als patiënt natuurlijk de beste zorg krijgen", zegt Kamerlid Léonie Sazias. ,,Dat betekent dat je je echt goed moet laten informeren. En dat je voor de beste zorg soms wat verder moet reizen. Een second opinion kan ook zeer nuttig zijn.”
Het CDA vindt het hoog tijd dat topklinische ziekenhuizen duidelijke keuzes maken over specialismen, en de zorginspectie veel scherper toeziet op de naleving van volume-normen. Kamerlid Joba van den Berg: ,,Dat gaat echt te langzaam. Patiënten moeten er op kunnen rekenen dat algemene zorg in de buurt beschikbaar blijft, en complexe ingrepen in de regel door het allerbeste ziekenhuis gedaan worden. Iedereen is erbij gebaat als ziekenhuizen daarin beter samenwerken.”
Luister ook naar onze podcast ‘Achter het Verhaal’ over de totstandkoming van het artikel over de operatienormen:
Onacceptabel
Patiënten moeten er op kunnen rekenen dat algemene zorg in de buurt beschikbaar blijft, en complexe ingrepen in de regel door het allerbeste ziekenhuis gedaan worden
Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) vindt het zelfs ‘onacceptabel’ als ziekenhuizen die de norm niet halen toch patiënten blijven opereren. ,,De minister moet de Kamer zo snel mogelijk uitleggen hoe hij ervoor gaat zorgen dat patiënten die geopereerd moeten worden, zeker kunnen zijn van de beste zorg.”
GroenLinks vindt dat minister Bruins (Medische zorg) ‘de regie weer terug moet nemen over de zorg’. Kamerlid Corinne Ellemeet: ,,Dan kunnen hier ook echt afspraken over worden gemaakt. Nu worden ziekenhuizen betaald voor hun omzet. Die prikkel helpt niet bij het beter verdelen van kankerzorg.”
D66 stelt ten slotte dat de vandaag gepubliceerde cijfers aantonen dat het nog veel beter moet. ,,Dit betekent dat ziekenhuizen intensiever moeten samenwerken en vaker zorg aan elkaar moeten gaan afstaan, zoals ook afgesproken is. We hebben hier onlangs nog geld voor vrijgemaakt. Hopelijk zien we volgend jaar een flinke verbetering en wordt de operatienorm gehaald.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Winnaar Ziekenhuis Top 100 beleefde een roerig jaar
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wint voor de tweede keer op rij de Ziekenhuis Top 100. Maar het is een roerig jaar: personeel voert actie voor betere lonen en er loopt een rechtszaak rond de overleden baby Luna. ,,Verdrietige dingen horen bij een ziekenhuis”, zegt bestuursvoorzitter Piet-Hein Buiting. -
video
Dit zijn de beste ziekenhuizen van Nederland
Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn de winnaars van de Ziekenhuis Top 100, die morgen verschijnt op deze site. De eerste is het beste streekziekenhuis, de ander is de nummer één bij de topklinische ziekenhuizen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
78
Koning: ‘Butsen en builen opgelopen in coronatijd, maar we zijn er wél samen doorheen gekomen’
Volgens koning Willem-Alexander heeft Nederland ‘butsen en builen opgelopen in coronatijd en zijn er zeker lessen te trekken voor de toekomst. Maar we zijn er wél samen doorheen gekomen', zei de vorst vanmiddag in een toespraak bij de traditionele nieuwjaarsontvangst in het paleis op de Dam in Amsterdam. -
Opinie
Belast niet ondernemer, maar beperk de uitgaven
Het kabinet zoekt financiële dekking voor de miljarden die de energietoeslag en het prijsplafond de schatkist kosten. Zoek het niet bij ondernemers, stelt Jacco Vonhof. Zij hebben al genoeg problemen.
-
Caroline van der Plas (BBB) wilde Boer zoekt vrouw-kandidaat Femke Wiersma als lijsttrekker
Het scheelde niet veel of de Friese Femke Wiersma, bekend van haar deelname aan Boer zoekt Vrouw, was lijsttrekker geworden van de BoerBurgerBeweging (BBB). -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.