Volledig scherm
© Flip Franssen

Kamer: screening van homoseksuele asielzoeker moet beter

De Tweede Kamer wil dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) betere screening verricht bij homoseksuele asielzoekers. Die worden te vaak teruggestuurd naar het land van herkomst, terwijl ze wel degelijk recht hebben op asiel. VVD, CDA en ChristenUnie steunen een voorstel hierover van D66.

Quote

We willen voorkomen dat iemand die homoseksu­eel is en niet veilig is in z'n thuisland wordt terugge­stuurd

Maarten Groothuizen, D66

,,Nu ligt de focus van de IND heel erg op het proces van bewustwording. Zo wordt soms zelfs gevraagd op welke dag iemand homoseksueel werd. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag", aldus D66'er Maarten Groothuizen. De Kamer debatteert vanmiddag over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De regeringspartijen willen dat de IND gaat kijken of het beoordelingsproces verbeterd kan worden door samen te werken met bijvoorbeeld het COC dat opkomt voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI's).

Moeilijk

Groothuizen erkent dat het een moeilijke kwestie is om te beoordelen wat de geaardheid of geloofsovertuiging van mensen is. ,,Je wil de mensen die dit misbruiken geen verblijfsvergunning geven, maar we willen ook voorkomen dat iemand die wel homoseksueel is en niet veilig is in z'n thuisland wordt teruggestuurd."

De COC is positief over het voorstel. ,,Het komt te vaak voor dat de IND de seksuele oriëntatie van asielzoekers in twijfel trekt of niet gelooft", aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. ,,Als deze mensen worden teruggestuurd naar landen waar LHBTI's worden vervolgd, lopen ze groot gevaar. De procedure moet echt beter."