Volledig scherm
Lachgaspatronen vervuilen het straatbeeld en het is nog te onbekend wat het gebruik doet met de gezondheid © ANP

Kamer staat nog niet te springen om landelijke aanpak lachgas

Een oproep van gemeenten om landelijk beleid voor lachgasgebruik op poten te zetten krijgt lauwe politieke reacties. Parlementariërs willen eerst zeker weten wat de risico’s zijn van de consumptie van lachgas en twijfelen over de uitvoerbaarheid van een verkoopverbod of leeftijdsgrens.

Onder Nederlandse gemeenten klinkt de vraag steeds luider naar landelijk beleid om vooral bij festivals en op feestdagen het toenemende gebruik van lachgas en de bijbehorende overlast tegen te gaan, schreef de Volkskrant vanmorgen. Het gebrek aan een landelijk verbod zou de handhaving bemoeilijken.

Gebruik van lachgas als partydrug komt steeds vaker voor, zowel in het uitgaansleven als in de privésfeer. Het gas is meestal afkomstig uit de zilverkleurige gaspatronen die bedoeld zijn voor slagroomspuitbussen en wordt overgebracht in ballonnetjes. Het middel wekt bij inademing een kortdurend euforisch effect op. Lachgas valt onder de Warenwet, zoals voedingsmiddelen.

Hype

Quote

Mag een meisje van zestien dan straks geen slagroom­spuit­pa­tro­nen meer kopen in de winkel, terwijl ze die nodig heeft omdat ze gewoon graag taarten bakt?

Kamerlid Hayke Veldman (VVD) over een leeftijdsgrens

D66 ziet lachgas vooral als hype die zoals gewoonlijk wel weer overwaait, laat Kamerlid Antje Diertens weten. ,,Het lijkt me geen goed idee om hier in Den Haag allerlei regels op te tuigen voor het gebruik of de verkoop, zolang niet is aangetoond dat het middel slecht voor je is. Ik maak me wél zorgen over de gevolgen voor het milieu, met al die slagroomspuitpatronen die overal rondslingeren.’’

De VVD, de grootste regeringspartij, ziet vooral problemen bij de handhaving van bijvoorbeeld een leeftijdsgrens. ,,Zo’n grens wordt erg lastig als lachgas nu onder de Warenwet valt’’, zegt Kamerlid Hayke Veldman. ,,Mag een meisje van zestien dan straks geen slagroomspuitpatronen meer kopen in de winkel, terwijl ze die nodig heeft omdat ze gewoon graag taarten bakt?’’

De handhaving op feestlocaties ligt momenteel bij de gemeenten. Die gaan daar verschillend mee om. Zo vond de gemeente Den Bosch dat er geen aanleiding was om in een evenementenvergunning de verkoop van lachgas te verbieden met Koningsdag. De gemeente Alkmaar bepaalde juist wél dat handel in het spul een boete waard was. In Rotterdam pleit de plaatselijke VVD momenteel voor een verkoopverbod tijdens festivals en andere evenementen. 

Op een rij zetten

De almaar stijgende populariteit van lachgas als partydrug onder jongeren baart staatssecretaris Blokhuis (Preventie) zorgen. Hij gaat wederom op een rij zetten wat de risico’s van het gebruik zijn en of er alsnog vanuit de overheid moet worden ingegrepen. Het kabinet wacht daarvoor op de resultaten van nieuw onderzoek vanuit onder meer het Trimbos-instituut. Die risicoanalyse verschijnt deze zomer.

Eerder onderzoek toonde aan dat er bij doorsnee recreatief gebruik van lachgas in Nederland (minder dan tien ballonnen per keer en maandelijks of minder frequent), geen gezondheidseffecten zijn. Langdurig en/of veelvuldig gebruik of inname van grote hoeveelheden binnen korte tijd kan wél zorgen voor klachten. 

Het CDA wil, net als de VVD, pas een definitief standpunt innemen over eventuele landelijke maatregelen als de risico’s in kaart zijn gebracht. De PVV, de grootste oppositiepartij, zegt ‘een groeiend probleem’ te zien, mede doordat lachgas vrij verkrijgbaar en goedkoop is. De partij wacht nu op een kabinetsstandpunt.