Volledig scherm
De NIP-test wordt nu voor een deel vergoed uit een subsidiepot © Marco De Swart

Kamer stemt tegen vergoeding NIP-test voor zwangere vrouwen

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt vooralsnog na 1 april 2020 niet meer vergoed door de overheid. Een Kamermeerderheid, waaronder alle formatiepartijen, stemde vanmiddag tegen een motie over de vergoeding van de test voor zwangere vrouwen, die onder meer het syndroom van Down aantoont. 

Quote

Over de vergoeding van de NIP-test spreken we, zoals over alle belangrij­ke zorgonder­wer­pen, aan de formatieta­fel

VVD

De PvdA en SP hadden een motie ingediend, waarin de regering werd opgeroepen de NIP-test in de toekomst (voor een deel) te betalen voor alle vrouwen, via het zorgpakket of anders via een subsidieregeling. 65 Kamerleden stemden voor, 83 tegen.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn verdeeld over de NIPT, zo bleek vanmiddag opnieuw. De SP/PvdA-motie komt op een onhandig moment, omdat de test ook onderwerp is bij de formatietafel. ,,Over de vergoeding van de NIP-test spreken we, zoals over alle belangrijke zorgonderwerpen, aan de formatietafel", laat de VVD weten in een verklaring. ,,Dat is de plek waar je invloed uit kan oefenen op het beleid de komende jaren." 

Subsidie

Momenteel kunnen alle zwangere vrouwen vragen om een NIPT om erachter te komen of hun ongeboren vrucht gezond is. De test kost 460 euro per keer, maar wordt niet vergoed via de basisverzekering. De overheid betaalt uit een subsidiepot 285 euro mee, de vrouw die de test ondergaat, betaalt de resterende 175 euro.