Kamer verdeeld over noodzaak overname Eneco door Japans consortium
Kamerleden hebben wisselend gereageerd op de overname van energiebedrijf Eneco door Japanse partijen. Verschillende oppositiepartijen willen de minister van Economische Zaken naar de Tweede Kamer roepen over de deal.
Vanmorgen werd bekend dat energiebedrijf Eneco, met ruim twee miljoen klanten het op één na grootste energiebedrijf van Nederland, in Japanse handen komt. Een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu betaalt 4,1 miljard euro voor de overname.
,,Nu zijn alle energiebedrijven in buitenlandse handen en kunnen we dus minder sturen op de energietransitie. Daar maken we ons wel zorgen over”, noemt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee als een van zijn redenen om de minister naar de Kamer te roepen over deze deal. Verder constateert hij: ,,Vier miljard is een boel geld, maar GroenLinks vindt het belangrijk dat ook de groene missie van Eneco overeind blijft.”
PvdA’er William Moorlag zou ook liever hebben gezien dat een consortium van Nederlandse partijen Eneco had overgenomen. ,,Dan is er meer kans dat het bedrijf bijdraagt aan de doelen van het Klimaatakkoord. Ook is het van belang dat de koper niet op Angelsaksische kapitalistische leest is gestoeld, maar het Rijnlands bestuursmodel toepast en dus goed oog heeft voor de belangen van werknemers en de Nederlandse samenleving.”
Oliedom
De SP is sowieso tegen verkoop van Eneco. ,,Oliedom om onze laatste publieke grote energieleverancier te verpatsen”, zegt Kamerlid Sandra Beckerman. ,,Bij de verkoop van Nuon en Essent gingen 4400 banen verloren! Ook raakten we zeggenschap kwijt. Juist nu we meer schone energie en een lagere energierekening nodig hebben, moeten we Eneco democratiseren; niet verkopen.”
Regeringspartijen VVD en D66 reageren positiever. Kamerlid Dennis Wiersma (VVD) ziet niet direct grote bezwaren tegen deze overname. ,,We zien meer van dergelijke bewegingen op de energiemarkt. Vattenfall heeft bijvoorbeeld eerder ook Nuon overgenomen, hetzelfde geldt voor Essent door RWE. Dit lijkt een betrouwbare partij.”
D66 wil dat iedereen makkelijk en goedkoop schone energie kan krijgen. Kamerlid Matthijs Sienot: ,,De bewoners moeten centraal staan, met een warm huis en een lage energierekening. Daar moet minister Wiebes alle energiebedrijven op aan blijven spreken, in wiens handen een energieleverancier ook is.”
Kijk hier naar de reactie van de topman van Eneco:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8
Onvrede smeult in Nederland en niet alleen onder de boeren
Burgers zien crisis op crisis op zich afkomen en het vertrouwen in de politiek is historisch laag. Sommige partijen vrezen dat de boerenprotesten slechts een voorbode zijn. -
PREMIUM74
Surfgedrag burgers kan door inlichtingendiensten straks mogelijk op grote schaal worden afgetapt
Door een nieuwe wet kunnen geheime diensten AIVD en MIVD straks mogelijk vaker ‘ongericht’ het internet aftappen. Dat ligt gevoelig: het deel van de sleepwet dat Nederland niet wilde lijkt nu alsnog een feit te worden. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.
-
Update
Grote verrassing: Eneco komt in Japanse handen
Energiebedrijf Eneco, met ruim twee miljoen klanten het op één na grootste energiebedrijf van Nederland, komt in Japanse handen. Een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu betaalt 4,1 miljard euro voor de overname. De winst van de Japanners komt als een grote verrassing. -
Woningcorporaties moeten de komende drie jaar de huren voor laagste inkomens verlagen
In ruil voor de afschaffing van de verhuurdersheffing per 2023 heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) bindende prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties, gemeenten en de Woonbond. Er moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen worden gebouwd en voor de laagste inkomens wordt de huur verlaagd. -
PREMIUMAsielzoekers
Buschauffeur uit Ter Apel over jarenlange overlast: ‘Tien mannen bestormden mijn bus’
Buschauffeurs klagen al jarenlang over de onrust van asielzoekers op de buslijnen rond Ter Apel. Gisteren kwam staatssecretaris Eric van der Burg langs om te horen of de genomen maatregelen werken. Dirk Visser, buschauffeur bij Qbuzz, vond het een prettig gesprek.