Kamer vindt het welletjes, wil weten waar het Defensiegeld blijft
De Tweede Kamer krijgt geen zicht op tekorten bij de krijgsmacht. Kamerleden willen nu aan een externe partij, zoals de Algemene Rekenkamer, vragen hoe zij hun controlerende taak beter kunnen uitvoeren. Zo was de Kamer er niet van op de hoogte dat Defensie de doelstellingen naar beneden bijstelde omdat er minder geld beschikbaar was.
Nadat er de afgelopen jaren na bezuinigingen weer in de krijgsmacht werd geïnvesteerd, beloofde Defensie eerder dat de basisgereedheid – dat er genoeg werkend materieel is en dat er voldoende goed getrainde militairen zijn – in 2021 weer op orde zou zijn. Dat is niet gelukt. D66-Kamerlid Salima Belhaj: ,,Tegen ons werd de indruk gewekt dat de problemen met extra geld opgelost zouden zijn.”
Belhaj lichtte samen met CDA-Kamerlid Derk Boswijk namens de Kamer het jaarverslag van Defensie door. CDA’er Derk Boswijk is als nieuw Kamerlid ‘verbaasd’ dat hij en zijn collega’s zo weinig informatie krijgen. ,,Ons kennisniveau is wat we in de krant lezen.”
Verkeerslichtsysteem
Al jaren probeert de Kamer zicht te krijgen op hoe de krijgsmacht ervoor staat. Er werd een ‘verkeerslichtsysteem’ ingevoerd, waarbij defensie met rood, oranje en groen moest aangeven of een eenheid klaar was om ingezet te worden. De huidige commandant der strijdkrachten, die toen baas was van de militaire inlichtingendienst, stak daar echter een stokje voor. De informatie was te gevoelig om publiek te delen.
De Kamer krijgt nu wel vertrouwelijke informatie. Maar ook die stukken geven geen compleet beeld van de inzetbaarheid, zegt Boswijk. ,,Dan weet je misschien wel of de poppetjes er zijn, maar hebben ze ook vervoer en munitie?”
Defensie heeft een claim van 4 miljard euro extra per jaar op de formatietafel neergelegd. Volgens de Kamerleden zou het de noodzaak daarvoor kracht bij kunnen zetten door meer openheid te geven. Ook weet het departement dan zelf beter wat er mis is. Zo vermoeden zij dat signalen van de werkvloer vaak niet terechtkomen bij de defensietop.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
27
Als je de betekenis kent van deze zwarte streep op Duitse verkeersborden, scheelt dat veel stress
-
podcast
Op het allerlaatste moment ging het nog bijna mis met de pensioenwet
Na vijftien jaar discussie is de knoop doorgehakt: er komt een nieuw pensioenstelsel. Maar het ging op het laatste moment nog bijna mis... -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Een boterham met kaas is gezonder dan je denkt
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Het in Nederland zo geliefde broodbeleg heeft daardoor bij sommigen een slecht imago; het zou ongezond zijn. Maar volgens wetenschappers klopt dat niet. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
VIDEO
Defensie wil verdubbeling budget om dreigingen tot 2035 aan te kunnen
Om de Nederlandse krijgsmacht klaar te maken voor de toekomst heeft het jaarlijks tussen de 13 en 17 miljard euro extra nodig. Dat betekent meer dan een verdubbeling van de huidige begroting; het ministerie van Defensie geeft komend jaar 11,5 miljard euro uit.
-
Groningen roept Kamerleden in krantenadvertentie op: u bent aan zet
Stadskanaal, Pieterburen, Groningen, Winschoten, Delfzijl -
-
-
Met video
Kamer ondermijnt eigen zwaarste wapen: ‘Motie van wantrouwen is te makkelijk’
De motie van wantrouwen boezemt niemand nog angst in, en premier Mark Rutte al helemaal niet. Toch zien we er bij het Groningen-debat opnieuw meerdere voorbijkomen. Hoe kon het zware politieke wapen zo bot worden? -
PREMIUM
President Rekenkamer kritisch op overheid: ‘Zowat laatste land dat het op deze manier doet’
Ons zelfbeeld dat Nederland goed is georganiseerd klopt niet, zegt president Arno Visser van de Algemene Rekenkamer. In de roep om meer handen aan het bed en blauw op straat hebben boekhouders en inkopers te vaak het nakijken. En dat wreekt zich. ,,In de politiek wordt iets pas sexy als het fout gaat.”
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageervan Bergen
Ton Dolfijn
John Bluhmen
Christa Tache
JOHN MULDER