Kamer vreest volgende affaire Belastingdienst na nieuwe onthullingen
Net als in de toeslagenaffaire zou de Belastingdienst ook bij de aangifte van de inkomstenbelasting tienduizenden mensen mogelijk ten onrechte als fraudeur hebben gebrandmerkt. De Kamer vreest een nieuwe beerput en wil zo snel mogelijk alle feiten op tafel.
De hoop dat de Belastingdienst snel schoon schip kan maken is vooralsnog ijdel gebleken. Uit nieuwe onthullingen van Trouw en RTL Nieuws – die eerder ook al de affaire met de kinderopvangtoeslag blootlegden – blijkt dat de doorgeschoten fraudejacht zich mogelijk ook bij andere onderdelen van de fiscus heeft geopenbaard.
Ditmaal gaat het om misstanden bij de aangifte inkomstenbelasting. Naar schatting tienduizenden belastingbetalers zouden door de Belastingdienst systematisch als fraudeur zijn aangemerkt, omdat aftrekposten die ze hadden opgevoerd wel erg hoog waren. Het gaat vooral om mensen die veel zorgkosten, giften of uitgaven aan de pensioenvoorziening opvoerden als aftrekpost. Zij werden er op grond van geautomatiseerde processen uitgepikt en extra gecontroleerd.
Eerlijke kans
Deze vorm van risicoselectie is bij de Belastingdienst al jaren de standaardpraktijk en is op zichzelf niet heel omstreden. Een hoge aftrekpost kan nu eenmaal duiden op fouten of misstanden en dus argwaan wekken bij de inspecteur. Maar voordat iemand als fraudeur wordt aangemerkt, kan de fiscus zich niet alleen baseren op vermoedens en moeten belastingbetalers ook een eerlijke kans krijgen zich tegen aantijgingen te verweren.
Juist op dat punt lijkt het – net als in de toeslagenaffaire – mis te zijn gegaan. Belastingbetalers werden volgens Trouw en RTL Nieuws als fraudeur aangemerkt omdát het systeem hen eruit pikte. Die werkwijze vloeide voort uit het zogeheten ‘project 1043’, dat binnen de Belastingdienst was opgezet om ‘systeemfraude’ in de inkomstenbelasting tegen te gaan.
Kwitanties geweigerd of zoek
Volgens betrokken belastingadviseurs en burgers moesten zij zelf maar bewijzen dat de beschuldiging onterecht was. Aangeleverde doktersverklaringen en kwitanties werden geweigerd (of raakten zoek) en de Belastingdienst weigerde te zeggen naar welke bewijzen zij dan wél op zoek was. Ook kregen mensen te maken met forse naheffingen en werd er, zonder dat ze het wisten, een vinkje achter hun naam gezet, waardoor zij ook in de jaren daarna nog te maken kregen met extra controles en toezicht.
Tekst gaat verder onder de foto
Vooral de aantijging dat belastingbetalers moedwillig door de Belastingdienst zijn benadeeld, doet in de Tweede Kamer de alarmbellen afgaan. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vreest dat de fiscus opnieuw regels heeft overtreden. ,, Kennelijk is de aanpak bij de kinderopvangtoeslag ook elders bij de belastingdienst gebruikt.” Hij heeft samen met SP-collega Renske Leijten het kabinet om opheldering gevraagd. Zij noemt de nieuwe onthulling ‘angstaanjagend’.
Informatie sneller naar de Kamer
Behalve ‘project 1043’ zijn er in de afgelopen jaren ook nog andere antifraudeprojecten binnen de Belastingdienst geweest. Deze kregen afkortingen mee als GEBO, KEF en CAF. Omdat het bij de toeslagenaffaire soms wel twee jaar duurde voordat de Kamer gevraagde stukken kreeg, willen Omtzigt en Leijten nu dat het kabinet alle informatie over alle al bekende en nog onbekende fraudeprojecten bij de Belastingdienst naar de Kamer stuurt.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën hoopt eind deze week het parlement nog te kunnen informeren.
Emoties liepen regelmatig hoog op bij gedupeerden in de toeslagenaffaire:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMmet video21
Parlementaire enquête naar gaswinning Groningen begint met verhoren: onderzoek onder tijdsdruk
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de aardgaswinning in Groningen begint met haar openbare verhoren. Er is haast, want de volgende enquêtes staan al te trappelen om ook te beginnen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Invoering referendum strandt in Tweede Kamer
Er komt geen correctief referendum waardoor burgers een besluit van het parlement of de gemeenteraad achteraf kunnen verwerpen. Er is onvoldoende steun voor in de Tweede Kamer. -
Belastingdienst verstrekt foute info, gedupeerde ouders de pineut
Doordat de Belastingdienst foute informatie heeft verstrekt, hebben gedupeerden in de toeslagenaffaire mogelijk ten onrechte te horen gekregen dat zij niet in aanmerking komen voor compensatie. Dat heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) zojuist laten weten aan de Tweede Kamer.
-
CDA'er Van Dam gaat ondervraging toeslagenaffaire leiden
CDA-Kamerlid Chris van Dam wordt de voorzitter van de commissie van Kamerleden die betrokkenen in de toeslagenaffaire onder ede gaat horen. De parlementaire ondervraging moet duidelijkheid geven over politieke verantwoordelijkheid in de slepende zaak. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
met video
Rutte: Intimiderend boerenprotest en gevaarlijke situaties zijn onacceptabel
Premier Mark Rutte noemt het ‘onacceptabel’ als bij boerenprotesten gevaarlijke situaties ontstaan of politici worden geïntimideerd. ,,Je gaat geen mest uitrijden op de snelweg. Dat is ver over alle grenzen heen, dan gaan we optreden.”