Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66).
Volledig scherm
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66). © ANP

Kamer vreest weglek erfbelasting

De inkomsten uit de schenk- en erfbelasting lopen met honderden miljoenen euro’s terug, terwijl de huizenprijzen naar recordhoogte stijgen. Dat is raar, stelt de Tweede Kamer, die vreest dat de fiscus door fouten bij aanslagen geld misloopt.

Als de huizenprijzen de pan uitstijgen, profiteert de fiscus doorgaans via een hogere opbrengst van successierechten. Maar daar is iets raars mee aan de hand, zag Tweede Kamerlid Helma Lodders in een bijlage bij de Miljoenennota. De opbrengst voor dit jaar is met 400 miljoen euro naar beneden bijgesteld, tot 1,9 miljard. In 2019 verwacht het kabinet zelfs nog maar 1,6 miljard euro te innen aan schenk- en erfbelasting samen. ,,Hoe kan dat?", aldus Lodders.

Voor de gek

Volgens staatssecretaris Menno Snel is er geen reden tot paniek, zo zei hij gisteravond in debat met de Kamer. De inkomsten zijn in 2018 anders geraamd dan anders. Ofwel: het lijkt alsof er steeds minder binnenkomt, maar dat is niet zo, aldus Snel. ,,De suggestie dat ik een raming presenteer om u voor de gek te houden werp ik verre van mij."

Toch voelt de Kamer nattigheid. De problemen met de schenk- en erfbelasting zijn hardnekkig. In november moest Snel kort na zijn aantreden melden dat 450 miljoen euro voorlopig niet geïnd kon worden, door problemen bij de fiscus als gevolg van de falende introductie van een ICT-systeem. Maar, bezwoer Snel steeds, dat geld wordt uiteindelijk gewoon geïnd. Uiterlijk 2018 moesten alle achterstanden ingelopen zijn.

Inhaalslag

Snel houdt nog altijd vast aan die deadline, ondanks nieuwe tegenslag vlak voor de zomer. Er werden sindsdien 150 extra medewerkers ingezet om een inhaalslag te maken. Zijn hoop is daarnaast gevestigd op een nieuw ICT-systeem dat in oktober moet gaan draaien.

Maar de Kamer krijgt ook andere signalen. ,,Ons bereiken stapels brieven van notarissen die zeggen: de aanslagen kloppen niet”, aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Er zijn zelfs gevallen bekend van miljoenenerfenissen waar de Belastingdienst een aanslag over stuurt waarin staat dat er niets verschuldigd is. 

Kamerleden vrezen dat er tijdens de inhaalslag zoveel fouten worden gemaakt dat de Belastingdienst geld misloopt. Snel acht die ongegrond: uit steekproeven blijkt het foutenpercentage relatief laag te zijn en zijn er ook niet veel klachten binnengekomen. ,,Het zijn allemaal ervaren, hooggekwalificeerde mensen", zegt hij over het extra ingezette personeel.