Kamer vreest weglek erfbelasting
De inkomsten uit de schenk- en erfbelasting lopen met honderden miljoenen euro’s terug, terwijl de huizenprijzen naar recordhoogte stijgen. Dat is raar, stelt de Tweede Kamer, die vreest dat de fiscus door fouten bij aanslagen geld misloopt.
Als de huizenprijzen de pan uitstijgen, profiteert de fiscus doorgaans via een hogere opbrengst van successierechten. Maar daar is iets raars mee aan de hand, zag Tweede Kamerlid Helma Lodders in een bijlage bij de Miljoenennota. De opbrengst voor dit jaar is met 400 miljoen euro naar beneden bijgesteld, tot 1,9 miljard. In 2019 verwacht het kabinet zelfs nog maar 1,6 miljard euro te innen aan schenk- en erfbelasting samen. ,,Hoe kan dat?", aldus Lodders.
Voor de gek
Volgens staatssecretaris Menno Snel is er geen reden tot paniek, zo zei hij gisteravond in debat met de Kamer. De inkomsten zijn in 2018 anders geraamd dan anders. Ofwel: het lijkt alsof er steeds minder binnenkomt, maar dat is niet zo, aldus Snel. ,,De suggestie dat ik een raming presenteer om u voor de gek te houden werp ik verre van mij."
Toch voelt de Kamer nattigheid. De problemen met de schenk- en erfbelasting zijn hardnekkig. In november moest Snel kort na zijn aantreden melden dat 450 miljoen euro voorlopig niet geïnd kon worden, door problemen bij de fiscus als gevolg van de falende introductie van een ICT-systeem. Maar, bezwoer Snel steeds, dat geld wordt uiteindelijk gewoon geïnd. Uiterlijk 2018 moesten alle achterstanden ingelopen zijn.
Inhaalslag
Snel houdt nog altijd vast aan die deadline, ondanks nieuwe tegenslag vlak voor de zomer. Er werden sindsdien 150 extra medewerkers ingezet om een inhaalslag te maken. Zijn hoop is daarnaast gevestigd op een nieuw ICT-systeem dat in oktober moet gaan draaien.
Maar de Kamer krijgt ook andere signalen. ,,Ons bereiken stapels brieven van notarissen die zeggen: de aanslagen kloppen niet”, aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Er zijn zelfs gevallen bekend van miljoenenerfenissen waar de Belastingdienst een aanslag over stuurt waarin staat dat er niets verschuldigd is.
Kamerleden vrezen dat er tijdens de inhaalslag zoveel fouten worden gemaakt dat de Belastingdienst geld misloopt. Snel acht die ongegrond: uit steekproeven blijkt het foutenpercentage relatief laag te zijn en zijn er ook niet veel klachten binnengekomen. ,,Het zijn allemaal ervaren, hooggekwalificeerde mensen", zegt hij over het extra ingezette personeel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
32
Minimumloon gaat volgend jaar al met 2,5 procent omhoog, vakbonden kritisch
Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit. -
Kuipers erkent: er was flink wat gesteggel tussen ministerie en ziekenhuizen over ic-plekken
Het ministerie van Volksgezondheid en ziekenhuizen lagen tijdens de coronapandemie met elkaar overhoop over de financiering van extra bedden op de intensive care-afdelingen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) bevestigt berichtgeving in NRC hierover. Maar dat leidde volgens de minister niet tot minder ic-plekken. -
74
Financiële puzzel bijna af: hogere minimumlonen, iets minder geld naar klimaat, meer belasting bedrijven
Sneller een hoger minimumloon, meer geld voor AOW’ers, miljarden meer voor defensie, maar iets minder geld naar klimaat- en stikstofmaatregelen. De ingewikkelde financiële puzzel die het kabinet te leggen had, nadert voltooiing. -
Opinie
Plaats eerder nog een ouder uit huis dan een kind
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de 1675 uithuisgeplaatste kinderen rond de toeslagenaffaire. Uithuisplaatsing moet een allerlaatste middel zijn, stelt Don Ceder. Hij stelt een wettelijk plan van aanpak voor. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
Kamer fluit landbouwminister terug: Geen vleesbelasting
De Tweede Kamer wil niet dat er een extra belasting komt op vlees. Een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo’n vleestaks niet in te voeren. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.