Volledig scherm

Kamer wijst verzoek van Wilders om terreurdebat af

UpdateEen kamermeerderheid heeft vanmiddag het verzoek van PVV-leider Geert Wilders voor een debat over de aanslagen in Barcelona en Cambrils afgewezen, waaronder alle formatiepartijen. 

Wel wil een meerderheid (VVD, CDA, D66, CU, PvdA en 50Plus) een brief van het demissionaire kabinet over de mogelijke gevolgen voor Nederland. Pas daarna willen de partijen een debat overwegen. 

Alleen Forum voor Democratie steunt het voorstel van Wilders, die vanmorgen de steun van de andere partijen vroeg voor zo'n terreurdebat. ,,Dit verdient NU aandacht", tweet voorman Thierry Baudet. 

Wilders noemt het ,,van groot belang de gevolgen van de aanslagen ook voor de veiligheid van Nederlandse samenleving en burgers zo spoedig mogelijk te bespreken''. Premier Mark Rutte en minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok zouden daarvoor volgende week naar de Kamer moeten komen.

Op Twitter voer Wilders uit tegen ,,links, dat hen die ons aanvallen steunt'' en tegen Rutte, die hij een grote lafaard noemde die ,,verantwoordelijk is voor open grenzen en steeds meer islam''.