Volledig scherm
Vera Bergkamp (D66) © ANP

Kamer wil experimenteren met mantelzorg op maat

De Tweede Kamer wil dat er experimenten komen om mantelzorgers ondersteuning op maat te geven als ze thuis een demente partner of andere naaste verzorgen. Verzekeraars, zorgkantoren, aanbieders en gemeenten moeten gaan samenwerken om de juiste hulp te kunnen garanderen.   

Het idee voor een Kamermotie, die vandaag door alle politieke partijen werd omarmd tijdens een stemming, kwam volgens Kamerlid Vera Bergkamp (D66) op na een 'inspirerend' boek van bijzonder hoogleraar Anne-Mei The, 'Dagelijks leven met dementie'. De motie werd samen ingediend met GroenLinks en de ChristenUnie.   

In haar boek stelt The dat de geldstromen in de zorg anders moeten om mantelzorgers en patiënten die nog thuis wonen hulp op maat te bieden.  Als mensen daardoor later naar een verpleeghuis gaan, scheelt dat de maatschappij in totaal honderden miljoenen euro's, redeneert ze. 

Privédomein

,,De tijd thuis wordt afgedaan als privédomein",  legde de hoogleraar eerder in deze krant uit. ,,Ik denk dat als we de mensen op tijd thuis ondersteunen, ze het beter zouden volhouden. Driekwart van de mantelzorgers sterft eerder. Ze komen in het ziekenhuis terecht, dat kost ook geld. En wat de patiënten betreft: een jaar verpleeghuis kost 60.000 euro."

Het kabinet moet de Tweede Kamer halverwege volgend jaar melden hoe de experimenten eruit gaan zien. 

Volledig scherm
Hoogleraar Anne-Mei The. © Merlijn Doomernik/HH