Kamer wil oliemannetje op vaccinatiedossier
videoDe Tweede Kamer wil dat het kabinet een speciaal gezant aanstelt die helpt bij het opschroeven van de productie van coronavaccins en het sluiten van nieuwe contracten met fabrikanten. Dat bleek vandaag tijdens een coronadebat.
Eerder kwam daarover al een suggestie van onder meer VVD en CDA en later in het debat zelfs een motie, die wordt gesteund door alle voormalige coalitiepartijen. Het gaat feitelijk om een oliemannetje dat alle processen rondom de vaccinaties soepeler laat verlopen. Eerder werd voormalig DSM-topman Feike Sijbesma met succes ingezet om het testbeleid op orde te brengen.
De motie is opmerkelijk omdat het kabinet weinig ziet in extra hulp. Volgens de minister-president coördineert Jaap van Delden (programmadirecteur van het COVID-19 vaccinatieprogramma) nu al het hele proces en is hij momenteel ‘onze tsaar op dat vlak’. Rutte: ,,Als we het nu weer helemaal anders gaan doen, helpt dat niet.” Jan Fransoo, hoogleraar Operations en Logistiek Management (Tilburg University), leidt het adviesteam voor de logistiek.
Linkse partijen als PvdA, GroenLinks en de SP in de Tweede Kamer vragen zich al een tijdje hardop af of De Jonge niet te veel op zijn bordje heeft en of premier Rutte wel genoeg oppakt. 50Plus wilde zelfs dat de premier zijn minister zou overhalen ‘om hulp te accepteren’. Eerder stelden voormalige oppositiepartijen al tevergeefs in de Kamer voor dat de minister moet worden ondersteund door een ‘regeringscommissaris’, een rechterhand met doorzettingsmacht.
Onder vuur
We zijn de achterstanden aan het inlopen en de uitvoering staat nu goed. Al zullen er komende weken vast nog wel dingen misgaan
Coronaminister De Jonge ligt al weken onder vuur omdat Nederland bepaald niet bovenaan het EU-lijstje staat als het gaat om het percentage gevaccineerde burgers. Daar kwam nog bij dat de minister afgelopen zondag de telmethode wijzigde van het aantal uitgedeelde prikken. Dat cijfer zou voortaan geschat worden. Nog geen dag later bleek al dat er een fout was geslopen in de nieuwe rekenmethode.
Rutte ging in op de onrust. ,,We zijn de achterstanden aan het inlopen en de uitvoering staat nu goed. Al zullen er komende weken vast nog wel dingen misgaan. Maar wij werken als één team. We nemen met het hele kabinet alle besluiten. Ik neem niet alle portefeuilles over, dat zou niks helpen, maar probeer juiste besluitvorming te bevorderen en te zorgen dat dingen weer doorgaan als ze vastlopen. Ik voel het zo dat ik de leiding heb.”
Minister De Jonge zelf wilde vanmiddag geen harde beloftes doen over de vaccinatiestrategie. ,,Er zijn zoveel onzekerheden. Maar als je door je oogharen kijkt denken we in eerste kwartaal de meest kwetsbare mensen te kunnen vaccineren, ‘op de drempel van de lente’, en een deel voor de mensen die voor hen zorgen.
In het eerste kwartaal worden 4,2 miljoen vaccins verwacht en in het tweede kwartaal staat de teller nu op 21,9 miljoen vaccins, waarvan 3 miljoen van de farmaceut Janssen (één prik).
Russisch vaccin
Liever het Sputnik-vaccin dan aan de beademing
PVV, VVD en D66 willen ook dat serieus wordt gekeken naar de inzet van een Russisch vaccin tegen corona. Uit testuitslagen blijkt dat het voor 91,6 procent effectief is. Daarmee werkt het vaccin net zo goed als dat van BioNTech/Pfizer en Moderna, en veel beter dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen.
Geert Wilders (PVV): ,,Heeft de premier al met Poetin gebeld, om het Sputnik-vaccin te krijgen?” En Klaas Dijkhoff (VVD): ,,Liever het Sputnik-vaccin dan aan de beademing, als de EMA dit vaccin goedkeurt natuurlijk.” De premier gaf in reactie aan: ,,Als het helpt, bel ik iedereen. Ook Vladimir Poetin. Maar markttoegang regelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Vanwege het vertrouwen moeten we niet afwijken van die normale weg.”
Verder willen meerdere partijen in de Kamer dat mannen van middelbare leeftijd met overgewicht preventief worden gevaccineerd, omdat zij meestal de intensive cares bezetten met heftige vormen van corona. Minister De Jonge benadrukte echter dat je ‘niet zomaar een selectie kunt maken uit dikke mannen'. Daarnaast zou kiezen voor deze doelgroep betekenen dat andere groepen later een prik krijgen.
Avondklok
Daar komt nog het vraagstuk over de avondklok bij. Het kabinet treft toch voorbereidingen om de huidige avondklok te verlengen. Het plan was om woensdag 10 februari de regels weer te versoepelen. Alarmerende geluiden over de Britse mutant van het coronavirus zetten dit voornemen echter op losse schroeven.
Volgens premier Rutte ‘ziet het er niet goed uit’, als hij nu naar de gegevens en eerdere adviezen kijkt van het RIVM. ,,De modellen worden dramatisch als je de bestaande maatregelen loslaat.”
Komende vrijdag komt het OMT met een nieuw advies, onder meer hierover. Dan moet blijken of de experts inderdaad zo negatief blijven. Na een Catshuissessie zondag zal het kabinet begin volgende week een knoop doorhakken over verlenging. Vervolgens is ook een snel Kamerdebat nodig. VVD en CDA geven nu al aan dat zij verlenging van de spertijd zullen steunen, als dat echt nodig is.
Ook GroenLinks wil liever ‘vervelende maatregelen’ doorzetten dan de onderwijsinstellingen gesloten houden en 50Plus wil dat er geen jojo-effect ontstaat (steeds ingrepen afschalen en weer opschalen). D66 vindt wel dat er een brede overweging gemaakt moet worden van de voordelen en nadelen. ,,We zetten alle maatregelen in, maar ten koste van wat? Dat moet we blijven bekijken.”
Luister voor het laatste coronanieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Scholen weer open
Basisscholen kunnen niet aan het onmogelijke worden gehouden. Zij zullen niet gelijk een boete krijgen van de Onderwijsinspectie. Wel een gesprek, met het doel om alsnog zo snel mogelijk open te gaan
Het debat gaat vandaag ook over de heropening van de basisscholen. Vanmorgen zei Jaap van Dissel (RIVM) daarover dat kinderen tot 12 jaar nog altijd minder vaak het coronavirus verspreiden dan jongeren en volwassenen. En leraren raken ook besmet, maar ze lopen niet méér kans om corona te krijgen dan handhavers, kappers, brandweermensen of personeel in de zorg.
Het ministerie van Onderwijs geeft basisscholen het ‘dringende advies’ klassen in vaste kleine groepjes te verdelen als ze volgende week weer openen. Zo hoopt het ministerie te voorkomen dat hele klassen te snel naar huis worden gestuurd als een leerling besmet raakt met het coronavirus.
Volgens de premier wordt er door basisscholen keihard gewerkt om te voldoen aan de coronarichtlijnen en de deuren te kunnen openen. De GGD zal scholen ondersteunen bij de uitvoering in de praktijk. Basisscholen kunnen ‘niet aan het onmogelijke worden gehouden’, aldus Rutte. Zij zullen niet gelijk een boete krijgen van de Onderwijsinspectie. Wel een gesprek, met het doel om alsnog zo snel mogelijk open te gaan.
Het kabinet streeft ernaar om de middelbare scholen begin maart zo veel mogelijk open te gooien. Een besluit daarover valt later deze maand.
PVV, SGP, Denk en andere partijen maken zich nog zorgen over het Gezondheidsraad-advies waarin staat dat instellingen en bedrijven volgens de wet in principe de vrijheid hebben om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen. Vooral onderwijs moet echt vrij toegankelijk blijven, vinden de fracties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
met video
België zet blunder tijdens bezoek van Rutte recht: Nederlandse vlag hing op z'n kop
Een kleine blunder van de Belgen tijdens een bezoek van premier Rutte aan het land, gisteren. Tijdens het handenschudden met premier De Croo, hing de Nederlandse vlag op z’n kop. De Belgische premier probeert dat vandaag met een filmpje op Twitter recht te zetten. -
VIDEO
Van Dissel denkt dat scholen veilig open kunnen: kinderen kleine rol, leraren geen extra gevaar
Kinderen tot twaalf jaar verspreiden nog altijd minder vaak het coronavirus dan jongeren en volwassenen. Leraren raken wel besmet, maar ze lopen niet meer kans om corona te krijgen dan handhavers, kappers, brandweermensen of personeel in de zorg. -
VIDEO
Kabinet treft voorbereidingen voor verlengen avondklok
Het kabinet treft toch voorbereidingen om de avondklok te verlengen. Het plan was om woensdag 10 februari de regels weer te versoepelen. Alarmerende geluiden over de Britse mutant van het coronavirus zetten dit voornemen op losse schroeven. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
PREMIUM5 vragen35
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar in ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat? -
Gasunie wil gasvelden in Groningen op waakvlam houden om tekort komende winter te voorkomen
Het gasveld van Groningen mag nog niet definitief dicht, adviseert de Gasunie aan het kabinet. Als het Groninger veld op de waakvlam blijft, kan de productie van gas weer snel worden opgestart als Nederland de komende winter zonder komt te zitten.