Volledig scherm
Minister Arie Slob moet binnenkort opheldering geven in de Kamer. © ANP

Kamer wil opheldering over onderbetalen leraar

De Tweede Kamer wil dat minister Arie Slob (Basisonderwijs) zo snel mogelijk tekst en uitleg komt geven over de salarisafspraken voor leerkrachten in het basisonderwijs. De leraren krijgen nog altijd te weinig betaald, terwijl er jaren geleden miljoenen beschikbaar zijn gesteld om daar iets aan te doen. 

Uit cijfers van onderwijsorganisatie DUO blijkt dat bijna 18.000 basisschoolonderwijzers nog altijd in de laagste loonschaal zitten. Daarmee houden de schoolbesturen zich niet aan de in 2008 gemaakte afspraak om meer leraren door te laten groeien naar een hogere salarisschaal. In 2014 had minimaal veertig procent van de onderwijzers een schaal hoger moeten zitten. Vorig jaar was het percentage basisschooldocenten dat een schaal steeg, ondanks de miljoenen die het kabinet vrijmaakte voor loonsverhoging, slechts 26,7 procent.

,,Dat moet en kan beter'', aldus PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul, die onder meer wil weten waar het geld is gebleven dat de besturen hebben ontvangen om leraren zo'n hoger salaris te betalen. Van den Hul vroeg vanmiddag met de steun van een Kamermeerderheid een debat aan met verantwoordelijk minister Slob. Die zal binnenkort in de Kamer opheldering moeten geven over de kwestie. 

Te weinig

De schoolbesturen stellen dat ze het ontvangen geld wel degelijk hebben besteed aan de salarissen. Ze moeten echter ook zelf wat bijleggen, en dat kunnen ze zich naar eigen zeggen niet veroorloven.

De afgelopen maanden hebben boze leraren al meerdere keren het werk neergelegd uit protest tegen de lage salarissen en de hoge werkdruk. In de provincies Brabant en Limburg leggen leraren in het basisonderwijs volgende week vrijdag het werk neer.