Volledig scherm
Het OM erkent dat de liefdesrelatie tussen Marianne Bloos en Marc van Nimwegen intern bekend had moeten worden gemaakt. © ANP

Kamer wil opheldering over verzwegen liefdesrelatie binnen OM

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van minister Ferd Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) over de ontstane rel rond de liefdesrelatie tussen twee hooggeplaatste collega's binnen het Openbaar Ministerie (OM). 

Quote

Het OM moet een bolwerk van integri­teit zijn. Van hoog tot laag. Is hier écht sprake van ‘liegen’, is er gehandeld in strijd met integri­teits­co­de?

Chris van Dam, CDA

De onderlinge verhoudingen in de top van het OM zouden 'ernstig verstoord' zijn geraakt als gevolg van een jarenlang verzwegen intieme relatie tussen hoofdofficier van justitie in Rotterdam Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Zij is in 2011 onder de verantwoordelijkheid van Van Nimwegen benoemd tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket. Hij was toentertijd verantwoordelijk voor personeelszaken. Klachten over de benoeming zouden zijn weggewuifd door het OM, schreef NRC vanmorgen. 

Een ruime Kamermeerderheid wil tekst en uitleg van minister Grapperhaus. ,,Het OM moet een bolwerk van integriteit zijn. Van hoog tot laag. Is hier écht sprake van 'liegen', is er gehandeld in strijd met integriteitscode?'', vraagt CDA-Kamerlid Chris van Dam zich af. Hij krijgt bijval van coalitiegenoten VVD en D66. Kamerlid Maarten Groothuizen (D66) spreekt van een 'zorgelijk bericht' en noemt het slecht voor het imago van het OM en 'treurig voor al die hardwerkende OM'ers'.

Oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en PVV sluiten zich aan bij het verzoek. ,,Dit geeft een verontrustend beeld over hoe het er aan toe gaat binnen de top van het OM. Dat moeten we niet hebben'', aldus Michiel van Nispen (SP). 

Verkeerd

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag toegegeven niet goed te zijn omgesprongen met de kwestie. De relatie had intern wél bekendgemaakt moeten worden, luidt het oordeel nu, hoewel het OM nog altijd volhoudt dat de relatie tussen de twee niet in strijd is met de gedragscode Integriteit Rijk. 

Het college zal de onrust binnenkort gaan bespreken binnen de zogeheten groepsraad. Dat is een maandelijks overleg tussen de procureurs-generaal, de hoofdofficieren en de hoofdadvocaat-generaal over het justitiële beleid. Juist in deze groepsraad is veel onvrede over de situatie, omdat Van Nimwegen en Bloos daar ook in zitten.

De situatie is onlangs verslechterd, omdat in de groepsraad sinds kort nog een andere hoofdaanklager zit met wie Van Nimwegen eveneens een relatie heeft gehad.