Volledig scherm
© ANP

Kamer wil snel debat over 'indringend' vuurwerkrapport

De Tweede Kamer wil snel met minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) debatteren over het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. 

Quote

Dit stevige rapport verplicht ons tot het voeren van een discussie over onze viering van oud en nieuw

CDA-Kamerlid Chris van Dam

Hoewel er op dit moment geen Kamermeerderheid bestaat voor een landelijk vuurwerkverbod, vindt een aantal partijen wel dat er maatregelen moeten worden genomen. 'Dit stevige rapport verplicht ons tot discussie over onze viering van oud en nieuw', aldus CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. 'Ondanks omvangrijke overheidsinzet: blijvend grote onveiligheid. Er moet snel een debat komen met de minister! En vooral: keihard inzetten op bestrijden van zwaar illegaal vuurwerk.'

Ook Arno Rutte (VVD) wijst er via de sociale netwerksite op dat de risico's van vuurwerk met de jaarwisseling groot zijn. 'Serieus mee aan de slag gaan om veiligheid te vergroten. Maar met een vuurwerkverbod wordt wel de meerderheid die van legaal vuurwerk geniet de dupe van de idioten die met vuurwerk terroriseren', voegt hij er aan toe.

GroenLinks wil al lang geen vuurwerk meer. 'Sommig vuurwerk verknalt letterlijk Oud-en-Nieuw. Liever mooie, grootse vuurwerkshow door professionals', aldus Kamerlid Kathalijne Buitenweg. Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren pleit ook voor een verbod. 'Afgerukte vingers, oogletsel, honderden slachtoffers, de helft is jonger dan 18 jaar! Allemaal door vuurwerk. Daar moeten we nu echt mee stoppen', tweet hij. Het Kamerlid heeft een debat aangevraagd over het rapport van de OVV.

Te vroeg

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) overlegt volgende week met burgemeesters en de korpschef over het advies. Daarna spreekt hij er met de Kamer over, liet hij vanmorgen weten bij aanvang van de ministerraad. 

De bewindsman noemt het OVV-rapport 'goed en degelijk', maar vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. Een ding is zeker: het is te laat om de wetgeving voor komende jaarwisseling aan te passen. Uitgesloten, aldus de bewindsman. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt het rapport goed te gaan bekijken. Ook zij wil nog niet op conclusies vooruitlopen. 

Balans

Quote

We moeten zoeken naar een balans tussen onnodig veel risico's nemen en het beleven van een mooi feest

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66) spreekt van een 'indringend rapport', maar lijkt desgevraagd geen voorstander te zijn van een algeheel vuurwerkverbod, zoals oogartsen het 't liefste zien. ,,Veel mensen gaan op een zorgvuldige manier met vuurwerk om, zoals het opzetten van een vuurwerkbril en het plaatsen van pijlen in een stabiele fles. Die mensen beleven heel veel plezier aan het afsteken. We moeten zoeken naar een balans tussen onnodig veel risico's nemen en het beleven van een mooi feest."

Van Veldhoven gaat naar eigen zeggen zorgvuldig naar de conclusies kijken en komt samen met minister Grapperhaus nog voor de kerst met een reactie.