Kamer wil staatssecretaris Visser dwingen tot nieuw onderzoek naar locatie militaire radar
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie moet mogelijk onder druk van de Tweede Kamer toch opnieuw onderzoek doen naar een andere plek voor de nieuwe militaire radar. Die defensieradar staat nu gepland in Herwijnen, maar daar is veel weerstand tegen.
Delen per e-mail
CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA roepen Visser per motie op vergelijkend onderzoek te doen naar de drie eerder door Defensie aangedragen alternatieve locaties voor de radar, én naar de vliegbasis in Gilze-Rijen en de Vrachelse Heide bij het Brabantse Oosterhout, eveneens een defensieterrein. Defensie moet op die plekken gaan kijken naar de afstand tot de bebouwde kom en het stralingsniveau. Ook moet worden onderzocht of een locatie mogelijk wél geschikt kan zijn als de radar op een hogere sokkel wordt gebouwd.
Visser leek aanvankelijk tot een nieuw onderzoek bereid, maar kwam daar aan het eind van het debat op terug. Zij wil eerst meer duidelijkheid over wat de motie precies van haar vraagt. Mogelijk, stelde zij, komt het nog aan de orde als de Kamer later deze week de defensiebegroting bespreekt. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wil wel dat er volgende week over de motie wordt gestemd en weigerde de motie aan te houden.
Nadat regeringspartijen CDA en ChristenUnie vandaag stelden dat Defensie op zoek moet naar een alternatieve locatie voor de defensieradar, wil een Kamermeerderheid niet dat de radar in Herwijnen verrijst. Visser hield in eerste instantie vol dat de defensieradar vanwege de ‘nationale veiligheid’ wél in het Betuwse dorp moest komen. Haar ministerie was immers een rijkscoördinatieregeling gestart, waarmee lokale bezwaren omzeild kunnen worden omwille van het landsbelang. Visser benadrukte dat Defensie voor het eerst die zware regeling uit de kast trok. ,,Dat toont de noodzaak die we eraan hechten.”
‘Niet meebewegen’
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wilde van Visser weten hoe zij om zou gaan met een eventuele Kamermeerderheid voor een motie. ,,Als de Kamer u vraagt de plaatsing in Herwijnen stop te zetten, volgt u dat dan op?” Daarop gaf Visser geen antwoord. Van Helvert verweet Visser een starre houding. ,,U wilt niet meebewegen terwijl de zorg in de hele Kamer leeft.”
In Herwijnen zou de radar op 900 meter van de bebouwde kom worden gebouwd. De regels schrijven 1500 meter afstand voor. In het dorp leven grote zorgen over de gezondheidseffecten van de radar, ook omdat er al een KNMI-radar in het dorp staat, waardoor de inwoners al aan meer straling zouden worden blootgesteld.
Volgens Van Helvert heeft Defensie bij de beslissing waar de radar moest komen naar Herwijnen ‘toe geredeneerd’. ,,Dan komt je er altijd.” Visser bestrijdt dat. Zij wijst erop dat de toenmalige gemeente waar Herwijnen onder valt, Lingewaal, meewerkte aan de bouw van de radar. Het was toen niet nodig om na te denken over een andere plek, stelt de VVD-bewindsvrouw. Pas na een herindeling, toen Lingewaal met twee andere gemeenten fuseerde tot West Betuwe, werd die steun ingetrokken.
Vertraging
Daarna werd er volgens Visser wel degelijk goed onderzoek gedaan naar alternatieve locaties. ,,Als er een andere geschikte locatie meteen beschikbaar was, zou ik geen ‘nee’ zeggen.” Maar de twee gemeenten waarin drie mogelijk goede plekken liggen, Molenlanden en Vijfheerenlanden, zitten niet te wachten op de bouw van een radar. Daarmee ligt verdere vertraging van het project op de loer, terwijl Visser stelt dat haast is geboden. ,,Ik kan niet instaan voor de huidige radar.” Die is verouderd en er zijn geen reserveonderdelen beschikbaar.
De radar staat nu in Nieuw-Milligen, maar kan daar niet opnieuw verrijzen omdat die plek in ‘een kom’ ligt. Daardoor heeft de radar niet goed zicht op laag terrein. SGP-Kamerlid Chris Stoffer opperde de radar op een hogere toren te bouwen. ,,Als je een uitkijktoren bouwt, ga je de hoogte in.” Dat is volgens Visser geen oplossing, omdat de radar vanaf grote hoogte nog niet goed over laaggelegen gebied kan kijken.
D66 wil dat Defensie in Herwijnen onderzoek doet naar het stralingsniveau van de nieuwe radar als die radar hoger wordt gebouwd. Kamerlid Salima Belhaj verwees naar de Belgische hoogleraar Guy Vandenbosch die de Kamer in september vertelde dat bouw op grotere hoogte mogelijk zorgt voor minder straling.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker
Het CDA blijft tegen een algeheel vuurwerkverbod. De leden stemden vanochtend tegen een voorstel om de verkoop van consumentenverkoop te verbieden. Tegelijkertijd werd Wopke Hoekstra door de leden bekrachtigd als nieuwe lijsttrekker. -
PREMIUM
Inwoners Herwijnen klaar voor de strijd tegen radar: ‘Straling pas meten nádat hij staat? Onacceptabel’
Voordat er een nieuwe radar van Defensie in Herwijnen komt te staan, moet er wat inwoners betreft uitgebreider onderzoek komen naar de hoeveelheid elektromagnetische straling. Niet alleen in de verre omtrek, maar binnen 300 meter naast de radar. -
PREMIUM
Kabinet betaalt letterlijk hoge prijs voor toeslagenrapport: 1,3 miljard euro erbij
Het demissionaire kabinet trekt vanwege de toeslagenaffaire nog even flink de portemonnee. Alleen al de compensatie voor slachtoffers kost dit jaar 900 miljoen euro extra. Door extra uitgaven aan royalere informatieverstrekking en betere dienstverlening bedraagt het totale prijskaartje voor dit jaar 1,3 miljard euro. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
PREMIUM
De schoenen van Hugo Meneer Kwint, waar is uw jasje? ‘Het is 2020, een spijkerbroek en sneakers moeten kunnen’
Van de tatoeage van Peter Kwint tot de schoenen van Hugo de Jonge: het uiterlijk van politici blijft niet (meer) onopgemerkt. Daarom legt modejournaliste Josine Droogendijk in opmars naar de verkiezingen de politieke looks onder de loep. Met vandaag aandacht voor de SP. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
CDA en ChristenUnie: geen radar in Herwijnen, kabinet moet andere locatie zoeken
De nieuwe militaire radar mag van CDA en ChristenUnie niet in Herwijnen verrijzen. De regeringspartijen vinden dat Defensie op zoek moet naar een andere locatie. Daarmee keert de helft van de coalitie zich tegen het kabinet, dat Herwijnen ziet als enige geschikte plek.