Volledig scherm
© ANP

Kamer wil tekst en uitleg van staatssecretaris over ‘belastingtruc’ Shell

De Tweede Kamer zo snel mogelijk tekst en uitleg van staatssecretaris Menno Snel (Financiën) over het nieuws dat Shell in Nederland geen winstbelasting betaalt. Het concern zou volgens dagblad Trouw handig gebruik maken van allerlei legale aftrekposten, waardoor er onder de streep nul euro belasting hoeft te worden betaald. 

Een Kamermeerderheid steunde vanmiddag een verzoek om een debat daarover van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Dagblad Trouw berichtte vanmorgen over de regeling, waarmee Shell geen belasting hoeft te betalen in Nederland. Het dagblad baseert dat op een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën en op gesprekken met ingewijden. 

Shell ontkent de regels te overtreden. Volgs president-directeur Marjan van Loon weet de Belastingdienst ‘precies wat Shell doet’. ,,Daar hoort het gesprek over onze belastingaangifte ook thuis, niet in de krant’’, aldus de topvrouw. ,,Shell wil zo transparant mogelijk zijn, maar we laten ons niet dwingen op basis van anonieme bronnen vertrouwelijke informatie op straat te gooien.’’

Constructies

De Kamer wil duidelijkheid van Snel over welke constructies Shell nou precies toepast. Het kabinet heeft al maatregelen aangekondigd om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan, maar de vraag is of die ook de mazen in de wet dichten waar het olie- en gasconcern gebruik van maakt.

GroenLinks-Kamerlid Bart Snels denkt van niet. Shell maakt volgens hem gebruik van ,,een typisch Nederlandse constructie’’ die niet wordt aangepakt door strengere Europese richtlijnen tegen belastingontwijking. Het is van belang dat ook die sluiproute wordt afgesloten, vindt Snels. Ook Henk Nijboer (PvdA) toont zich kritisch: ,,Shell maakt gebruik van allerlei mazen die in de wetgeving zit. Daar moeten wij secuur naar kijken’’, zegt hij tegen de krant.

Behalve de oppositie wil ook coalitiepartij D66 uitleg van de eigen staatssecretaris. ,,Iedereen moet gewoon netjes belasting betalen in dit land, burgers én bedrijven’’, aldus Kamerlid Steven van Weyenberg. Ook CDA’er Pieter Omtzigt wil een debat, al moet dat volgens hem wel breder worden getrokken dan alleen Shell. Praten over individuele bedrijven is immers ‘lastig’, gezien de geheimhoudingsplicht waaraan de fiscus is gebonden.