Minister Ank Bijleveld (Defensie) en kolonel-vlieger Peter Tankink (directie Operaties) tijdens een persconferentie eerder vandaag over een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija in 2015. Hierbij zijn tientallen burgerdoden gevallen.
Volledig scherm
Minister Ank Bijleveld (Defensie) en kolonel-vlieger Peter Tankink (directie Operaties) tijdens een persconferentie eerder vandaag over een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija in 2015. Hierbij zijn tientallen burgerdoden gevallen. © ANP

Kamer wil uitleg over onjuiste informatie burgerdoden Irak

Partijen willen snel uitleg van minister Ank Bijleveld van Defensie over het feit dat de Tweede Kamer onjuist is geïnformeerd over burgerslachtoffers na een luchtaanval van een Nederlandse F-16 in Irak in 2015. Bij de aanval op een doel van terreurgroep IS in Hawija vielen circa zeventig doden.

Een week na die aanval meldde toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie aan de Kamer dat Nederland niet betrokken was bij luchtaanvallen in Irak waarbij burgerslachtoffers zouden zijn gevallen. Dat was niet correct, aldus Bijleveld nu.

Saillant detail is dat een commissie van de Tweede Kamer net die week van de aanval op Hawija een bezoek bracht aan de missie in Irak. SP-Kamerlid Jasper van Dijk die toen mee was, kan zich niet herinneren dat het bombardement op Hawija destijds aan de orde is geweest.

Salima Belhaj van regeringspartij D66 noemt het ,,een slechte zaak" dat de Kamer niet de juiste informatie heeft gekregen. Ze wil hierover zo snel mogelijk een debat met de minister. Ook de VVD wil meer weten. Defensie roept ,,veel vragen op over twee specifieke missies, over de burgerslachtoffers die daar vielen en de communicatie daarover achteraf", aldus André Bosman.

‘Informatie bewust achtergehouden?’

Joël Voordewind (ChristenUnie) wil weten waarom de Kamer niet juist werd geïnformeerd en wil weten of ,,deze informatie bewust" is achtergehouden. Volgens Martijn van Helvert (CDA) laat Bijleveld zien dat zij de oproep van de Kamer tot meer openheid ,,serieus" neemt. Hij vindt wel dat er gekeken moet worden ,,hoe in de toekomst meer transparantie mogelijk is".

,,Dit is in alle opzichten heel ernstig", aldus Isabelle Diks van GroenLinks. ,,De Tweede Kamer is jaar in jaar uit, niet, verkeerd, en onvolledig geïnformeerd", meent Sadet Karabulut (SP). Volgens haar probeert Bijleveld haar verantwoordelijkheid te ontlopen in deze zaak en noemt dat ,,onacceptabel". Volgens PvdA'er John Kersten is de Kamer ,,ondanks herhaaldelijke vragen, verkeerd geïnformeerd. Dat kan niet."

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?