Volledig scherm
Een vliegtuig van KLM op het platform van Schiphol. © ANP XTRA

Kamer wil zelfstandige positie KLM opnieuw vastleggen

DebatEen meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet actief in gesprek gaat met de top van Air France-KLM over de zelfstandige positie van KLM binnen de luchtvaartreus. 

Dat blijkt uit een motie van VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, die mede ondertekend is door CDA, PVV, PvdA en D66. Daarin staat dat 'wenselijk' is dat het kabinet afspraken uit 2015 hierover herbevestigt.

Destijds beloofde de toenmalige top van Air France-KLM dat er geen activiteiten of banen van KLM meer zouden worden overgeheveld naar Parijs, dat KLM zelf over de financiën mocht gaan en dat Nederland de landingsrechten zou behouden van KLM voor Schiphol. 

De afgelopen jaren is de top van Air France-KLM echter al meermaals gewisseld en heerst er grote onrust en stakingsbereidheid onder de Franse werknemers van het concern, die zich verzetten tegen reorganisaties. Hierdoor bloedt de luchtvaartmaatschappij financieel flink. Dat raakt ook het KLM-onderdeel.

Momentum aangebroken

Dus is volgens liberaal Dijkstra 'het momentum' aangebroken om opnieuw de zelfstandige positie van KLM binnen het concern vast te leggen. ,,Het kabinet moet zich hier maximaal voor inzetten" en actief in gesprek te gaan met het bestuur van Air France-KLM. 

De breed gedragen motie vanuit regeringspartij VVD (opgezet door de coalitie) is opmerkelijk, omdat er al weken een vergelijkbare motie van oppositiepartij PVV op tafel ligt. Die is volgens de liberalen, en ook het CDA, echter minder genuanceerd en zal dus door hen niet worden gesteund.

PVV-Kamerlid Dion Graus paste zijn motie, waarschijnlijk dus tevergeefs, meermaals aan om de regeringscoalitie tegemoet te komen. Daarin staat een inspanningsverplichting voor het kabinet om de gemaakte afspraken uit 2015 'te laten vastleggen in nieuwe, juridisch verankerde garanties'. Die uitspraak gaat VVD en CDA dus een brug te ver, zo blijkt nu. 

Minister Van Nieuwenhuizen, die luchtvaart in haar portefeuille heeft, liet vanmiddag weten dat zij de motie van de VVD ook verkiest boven de motie van de PVV. ,,Ik wil niet op een mission impossible worden gestuurd."

Losse flodder

Verder kreeg tijdens het debat vanmiddag in de Tweede Kamer D66'er Jan Paternotte van meerdere kanten kritiek te verduren vanwege zijn idee eerder deze week om het belang van 6 procent in KLM niet langer in bezit te laten van de Staat. Kamerleden noemden dat plan 'paniekvoetbal' en 'een losse flodder'. 

Volledig scherm
Kamerlid Dion Graus (PVV) krijgt in ieder geval geen steun van VVD en CDA voor zijn motie over de zelfstandigheid van KLM. © ANP