Volledig scherm
Albert van den Bosch (VVD) © ANP

Kamerleden regering durven amper op reis uit angst voor minderheid bij moties

Kamerleden van CDA en VVD durven amper nog het land uit voor dienstreizen omdat de oppositie dan bij moties van wantrouwen tegen de regering een meerderheid zou krijgen.

In het verleden kwamen oppositie en coalitiepartijen bij dergelijke reizen overeen te doen alsof zo’n fractielid aanwezig was. Maar die ‘hoffelijkheid’ is verdwenen. De Kamerleden van de regeringspartijen willen daarom de stemregels in de Tweede Kamer zo veranderen dat hun fractievoorzitter bij volmacht voor hen stemt wanneer ze in het buitenland zitten. Desnoods moet daarvoor de Grondwet worden aangepast.

De Kamerleden zijn het beu dat ze niet naar het buitenland kunnen omdat oppositiepartijen als PVV en SP om de haverklap moties van wantrouwen indienen waarover gestemd moet worden. Door de ruwere omgangsvormen in het parlement is de toeschietelijkheid elkaar te helpen verdwenen.

Het is lang parlementair gebruik geweest om te ‘pairen’. Als een Kamerlid van een regeringspartij een buitenlandse zwaarwegende verplichting heeft, spreekt hij met een oppositie-Kamerlid af dat die ook afwezig zal zijn bij een stemming. Dat is nu met 76 Kamerleden van de coalitie tegenover de 74 van de oppositie een halszaak. Maar de oppositie weigert steeds vaker mee te werken.

Volmacht

Het gaat nu al bijna twee jaar beroerd, vinden Kamerleden van regeringspartijen. Ze moeten regelmatig afzeggen of halsoverkop terug komen vliegen uit Europese hoofdsteden. Daar willen ze vanaf. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert: ,,Als je in dienst van de Tweede Kamer op reis gaat, laat het dan zo zijn dat je geacht wordt mee te stemmen met de rest van de fractie. Dat mijn fractievoorzitter mijn volmacht heeft en voor mij stemt. Dat zal grondwettelijk wel lastig zijn.’’

,,Ik steun het idee van het CDA’’, zegt VVD-Kamerlid Albert van den Bosch. ,,Dan moet de fractievoorzitter maar bij volmacht stemmen als we op reis zijn voor een belangrijke vergadering.’’

Quote

De oppositie in de Tweede Kamer gijzelt de regerings­par­tij­en

Mart van de Ven, VVD-senator

VVD-senator Mart van de Ven is delegatieleider voor de Raad van Europa: ,,De oppositie in de Tweede Kamer gijzelt de regeringspartijen.’’ Tweede Kamerleden van VVD, CDA en D66 zeggen het niet hardop, maar ze ervaren het als sabotage. Juist nu de wereld meer dan ooit op zijn kop staat, wordt hun informatiepositie aangetast. En missen ze belangrijke zittingen of stemmingen. Het gaat ten koste van de rol van Nederland op het internationale podium.

Vorige maand verzochten acht commissievoorzitters en delegatieleiders de besturen van de Eerste en Tweede Kamer een einde te maken aan de situatie. Die lijken daar niet voor te voelen en zeggen dat het een kwestie is die fracties zelf moeten oplossen.