Kamerleden willen opheldering over gebruik privémail Hugo de Jonge, minister deze week gestopt met gebruik
video/updateMinister Hugo de Jonge maakte tijdens de coronacrisis gebruik van zijn privémail. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dit aan de Volkskrant. Hierdoor is mogelijk informatie over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden verloren gegaan. Volgens de minister is hij deze week gestopt met het gebruik van zijn privémail voor werk.
Fractievoorzitters Laurens Dassen (Volt), Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt hebben minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) om opheldering gevraagd. ,,Heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit kabinet-Rutte III voor zijn werk als minister gebruik gemaakt van een iCloud-e-mailadres, wat naar boven kwam in de berichten van de WOB over de corona-aanpak?” zo willen de drie fracties weten.
De vragenstellers doelen daarbij op stukken over de mondkapjesdeal die recent door het ministerie van Financiën zijn vrijgegeven na een WOB-verzoek van de Volkskrant. Op basis daarvan schreef de krant dat zorgminister De Jonge er bij een hoge ambtenaar op heeft aangedrongen contact op te nemen met Van Lienden om hem mondkapjes te laten leveren. ,,Vermoedens zijn vermoedens. Daarom stellen we deze vragen. We willen het fijne ervan weten”, zegt Omtzigt desgevraagd. ,,We vragen ministers zich aan de wet te houden.”
De Jonge geeft toe dat hij zijn privémail niet had moeten gebruiken. Dit wordt ‘om veiligheidsredenen ernstig ontraden’, zegt hij. Hij is deze week gestopt met gebruik ervan voor werk. De minister ontkent dat hij zijn privémail heeft gebruikt om de wet openbaarheid van bestuur te omzeilen. Hij zegt dat bij een WOB-verzoek ook stukken worden vrijgegeven die vanuit het ministerie naar een privéadres zijn gestuurd.
‘Gebruiksonvriendelijk’
De mogelijkheid dat hij gegevens van zijn privémail naar een ander privéadres heeft gestuurd, vindt de minister ‘wel heel vergezocht'. Maar daarover bestaan dus wel zorgen bij sommige Kamerfracties. De Jonge gebruikte naar eigen zeggen zijn privémail omdat het beveiligde systeem van het departement nogal ‘gebruiksonvriendelijk’ werkt. Soms was zijn wachtwoord verlopen en kon hij niet in zijn mail bij een stuk dat hij nog moest lezen. ,,Dan denk ik, ik moet vanavond dat stuk nog even lezen, ik kan niet in mijn mail, stuur het maar even naar mijn iCloud.”
Hij zegt gedurende de coronacrisis niet gedacht te hebben dat het onverstandig was om zijn privémail te gebruiken. ,,Ik dacht vooral: er is een hele hoop werk te doen en hoe kan ik dat het meest praktisch en snel even tot stand brengen. En dat was niet verstandig.” De ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid gaan nu onderzoeken hoe vaak het is gebeurd en om wat voor stukken het gaat, zegt De Jonge.
‘Veilig en volledig’
De fracties willen er zeker van zijn dat berichten via het iCloud-e-mailadres van De Jonge ‘veilig en volledig’ worden opgeslagen en ter beschikking worden gesteld voor WOB-verzoeken en een parlementaire enquête naar het coronabeleid.
Omtzigt verwijst daarbij naar een uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uit 2019. Die komt er kort gezegd op neer dat sms’jes en whatsappjes die bewindslieden versturen vanaf hun zakelijke- en/of hun privételefoons onder de WOB vallen als die berichten in het kader van het werk zijn verstuurd.
In 2016 kwam toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken in de problemen nadat was gebleken dat hij veelvuldig zijn Gmail-account voor het werk gebruikte. Dat stond haaks op de toenmalige richtlijnen van het kabinet. In het huidige Handboek voor bewindslieden wordt het gebruik van een privé-mailaccount of berichtenapps voor werkgerelateerde doeleinden ‘ernstig ontraden'.
Lees door onder de foto.
Signal, WhatsApp en Telegram
De drie fractievoorzitters willen ook weten of er andere bewindslieden uit het vorige en huidige kabinet zijn die privé-e-mailadressen en berichtendiensten, zoals Signal, WhatsApp en Telegram voor hun werk gebruiken, en zo ja, wie dit zijn.
De drie fracties willen voor donderdagochtend 09.30 uur opheldering. Om 10.15 uur is er dan een Kamerdebat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid met Sywert van Lienden sloot en waarover documenten zijn opgevraagd krachtens de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).
De Jonge wacht een zwaar debat met een kritische Kamer over zijn rol in de deal van Van Lienden. de minister zegt uit te zien naar het debat. ,,Omdat het goed is om te kunnen toelichten is hoe het is gegaan.” Eerder wilde hij nog niet inhoudelijk antwoord geven. Toen verwees hij naar een onderzoek door Deloitte dat nu loopt, en waarschijnlijk pas rond de zomer klaar is. Zelf verwacht hij wel na donderdag nog minister te zijn.
Bij Op1 werd vorige week de mogelijke betrokkenheid van Hugo de Jonge bij de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden besproken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Hoe deze graaiers zichzelf nog in de spiegel kunnen aankijken, is mij een raadsel
-
PREMIUM
Kabinet en burgemeesters botsen over asielcrisis: ‘Het was echt niet gezellig’
Vorige week vrijdag merkte premier Rutte nog ‘de spirit’ bij gemeenten om snel de asielcrisis op te lossen. Maar maandag was die geestdrift verdwenen. Wat ging er mis? -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Reacties op mondkapjesdeal: ‘Er wordt alles aan gedaan om dit onder het tapijt te vegen’
‘De mondkapjesdeal schijnt nog erger te stinken dan een mondkapje dat twee jaar achter elkaar is gedragen’ en ‘Onze overheid laat keer op keer zien dat die een groot gebrek aan daadkracht heeft’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de brieven die in de krant van woensdag 30 maart verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
219
Politiek is ‘dreigboeren’ beu: ‘Deze waanzin mag geen plaats hebben in Nederland’
De fractievoorzitters van de twee grootste partijen in de Tweede Kamer zijn ‘dreigboeren’ zat. ,,Deze waanzin mag geen plaats hebben in Nederland.’’
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUMOnder politici22
Ook 25 jaar geleden moest de minister beveiligd worden, ook toen waren boeren boos
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: boerenprotesten worden al snel een culturele clash. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.