Isabelle Diks (GroenLinks) in november 2019 tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van Defensie.
Volledig scherm
Isabelle Diks (GroenLinks) in november 2019 tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van Defensie. © ANP/Sem van der Wal

Kamerlid Diks wordt wethouder in Groningen

GroenLinks’er Isabelle Diks vertrekt uit de Tweede Kamer. Ze wordt wethouder in Groningen, zo maakt de partij bekend. Diks raakte eind vorig jaar in opspraak omdat zij een hoge vergoeding ontving op basis van haar woonplaats Leeuwarden, terwijl ze het leeuwendeel van haar tijd in een gekochte woning in Den Haag doorbracht.

Volgens een persbericht dat de fractie uitbracht, heeft de Groningse GroenLinks-fractie een beroep op Diks gedaan ‘vanwege haar brede bestuurlijke ervaring en grote netwerk in Noord-Nederland’. Daarmee is fractieleider Jesse Klaver meteen ook een Kamerlid kwijt dat hem de afgelopen maanden hoofdbrekens kostte.

Wachtgeld

Eerst bleek Diks nog wachtgeld te ontvangen, omdat zij voorafgaand aan haar Kamerlidmaatschap een beter betaalde functie had als wethouder in Leeuwarden. In de Volkskrant zei ze aanvankelijk dat ze wachtgeld wilde omdat ze als wethouder gewend was geraakt aan een ‘bepaald bestedingspatroon’.

Later schreef HP/De Tijd dat Diks met man en hond in Den Haag woonde en niet in Leeuwarden, de plaats die zij bij de Tweede Kamer als woonplaats had opgegeven. Zo ontving ze 46.000 euro reiskostenvergoeding.

Integriteitsonderzoek

De nieuw aangestelde integriteitsadviseur van de Tweede Kamer deed daar onderzoek naar en meldde begin deze maand dat Diks de regels niet had overtreden, maar dat dat vooral kwam omdat de regels erg onduidelijk zijn. Diks voelde zich vrijgepleit, maar besloot wel ‘om een gebaar te maken’ door een deel van de vergoeding terug te storten. Voor de partij was de kwestie daarmee ‘afgedaan'.

Partijleider Klaver sprak in het persbericht met geen woord over deze twee schandaaltjes binnen zijn fractie. Hij stelde dat de GroenLinks-fractie ‘haar moet gaan missen’. ,,Maar de grootste stad van het noorden krijgt er een sterke wethouder bij. Veel succes, Isabelle!” Tom van den Nieuwenhuijzen is de eerstvolgende op de GroenLinks-kandidatenlijst uit 2017; het is nog niet duidelijk of hij de zetel zal accepteren.

Diks voerde in de Kamer het woord over Defensie en Buitenlandse Handel. Begin vorig jaar was zij vanwege een complicatie na een blindedarmontsteking een aantal weken afwezig.

  1. Niet te krampachtig doen over partijkleur leden kabinet
    commentaar

    Niet te krampach­tig doen over partij­kleur leden kabinet

    Martin van Rijn stopt op 9 juli als minister van Medische Zorg. Toen de PvdA'er eind maart onverwacht toetrad tot dit kabinet om de plots weggevallen VVD-minister Bruno Bruins te vervangen, was vriend en vijand er blij mee dat een ervaren iemand op het hoogtepunt van de coronacrisis aan het stuur wilde gaan zitten van het ministerie dat in het middelpunt van alle besluitvorming stond. In deze ongekende volksgezondheidscrisis was de partijkleur even van minder belang.