Volledig scherm
Leerlingen spelen op het speelplein. © ANP

Kamermeerderheid kinderpardon: ‘Stop dus nu al met uitzettingen’

Mensenrechtenorganisaties en asieladvocaten pleiten voor een onmiddellijke uitzetstop van asielkinderen nu een Kamermeerderheid het kinderpardon wil versoepelen. Voor drie Armeense kinderen dreigt al vandaag uitzetting, de rechter beslist vanochtend of ze vanmiddag in het vliegtuig naar Armenië gezet mogen worden. ChristenUnie eist vanmorgen tijdens het wekelijkse coalitieoverleg dat de uitzetting per direct wordt gestopt. Coalitiegenoot D66 sluit zich daar bij aan. 

De oproep tot een uitzetstop volgt op het pleidooi van het CDA om het kinderpardon te versoepelen. Daarmee is nu een Kamermeerderheid voor een ruimhartiger beleid. Tot er nieuwe spelregels zijn afgesproken, moet geen kind worden uitgezet, zegt Martine Goeman van Defence for Children.

De kinderrechtenorganisatie krijgt bijval van asieladvocaten. ,,Kinderen die nu in afwachting zijn van uitzetting, moeten een eerlijke kans krijgen’’, zegt Patricia Scholtes, voorzitter van de Adviescommissie Vreemdelingenrecht.

Ook GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik liet gisteren weten voor een uitzetstop te zijn. ,,Kinderen moeten in afwachting van nieuw beleid niet worden uitgezet.’’ Dat geldt eveneens voor de ChristenUnie. ,,We moeten sneller duidelijkheid geven en kinderen niet nog een half jaar in onzekerheid laten’’, aldus Joël Voordewind.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg steunt die oproep niet. Zij wil eerst een onderzoek naar de asielprocedure afwachten dat naar verwachting deze zomer klaar is. 

Overleg

De kwestie ligt vanmorgen op tafel tijdens het wekelijkse coalitieoverleg. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers benadrukte bij aanvang dat er dit weekend binnen de coalitie ‘geen harde woorden’ gevallen zijn over de kwestie. Hij herhaalt dat er ‘geen onomkeerbare stappen’ gezet zouden moeten worden. Wat zijn wens voor een uitzetstop betekent voor de drie Armeense kinderen, weet hij niet.

Segers krijgt steun van D66-voorman Rob Jetten.  ,,Het lijkt mij onverstandig gezinnen uit te zetten nu de discussie loopt.’’

Sybrand Buma (CDA) reageert terughoudend over een uitzetstop, maar klinkt niet onwelwillend. ,,Ik realiseer mij wel dat die vraag op tafel komt.’’ Ook VVD wil niet op de zaken vooruitlopen. Klaas Dijkhoff: ,,Ik heb een regeerakkoord. Dus ik ga eens horen wat de wensen zijn. Ik wil andere gezinnen geen hoop geven. Nadenken mag altijd, maar als we er met zijn vieren niet uitkomen, dan hebben we nog altijd een regeerakkoord en dat staat.’’

De kans dat er vanmorgen daadwerkelijk knopen worden doorgehakt, welke kant het ook opgaat, lijkt klein. Premier Rutte is tot en met morgen op werkbezoek op Bonaire, Curaçao en Aruba, en is er als hoofd van het kabinet dus niet bij. 

Meewerken

Van Toorenburg zei afgelopen zaterdag het zogeheten meewerkcriterium te willen aanpassen, dat eist dat asielzoekers meewerken aan hun uitzetting. Dat criterium wordt streng gehanteerd: één gemiste koffieafspraak kan al leiden tot uitsluiting van het pardon.

Volgens asieladvocaten blijft een kinderpardon ‘in negen van de tien gevallen’ steken op het meewerkcriterium. ,,Een versoepeling daarvan betekent voor honderden asielkinderen een nieuwe situatie’’, zegt Goeman. Voor de Armeense kinderen Shushan (8), Vrej (5) en Jemma (3) dringt de tijd. Ze zijn deze ochtend in afwachting van hun uitzetting. ,,Het gaat om drie kinderen die in Nederland zijn geboren’’, zegt hun advocaat Mary Grigorjan. ,,Ook hun zaak hangt op het meewerkcriterium. Ze zijn radeloos.’’

Het gezin is vanochtend waarschijnlijk al naar Schiphol gebracht, dat vervoer stond gepland om 9 uur. Op de luchthaven wachten ze dan tot aan het begin van de middag hun vlucht terug naar Armenië vertrekt. Ondertussen moet de rechter in Groningen nog uitspraak doen in een spoedprocedure die de advocaat tegen de uitzetting heeft aangespannen.  ,,In theorie kan het dat de uitzetting nog wordt stopgezet als het gezin al in het vliegtuig zit. Het is dus echt heel spannend’’, zegt advocaat Grigorjan. ,,Ik zou het echt heel oneerlijk en ontoelaatbaar vinden als dit gezin nu wordt uitgezet, terwijl de discussie over het kinderpardon loopt.’’

Goeman van Defence for Children: ,,We maken niet vaak mee dat een rechter nog zo op het laatste moment uitspraak moet doen. Deze spanning is niet te doen voor het gezin.’’

De situatie rond de 8-jarige Shushan is extra schrijnend omdat zij op het terrein van het asielzoekerscentrum is aangereden. ,,Ze kampt met psychische klachten, waarvoor ze hier in behandeling is.’’

Kamerlid Van Ojik roept staatssecretaris Mark Harbers op ‘de geplande uitzetting van drie Armeense kinderen af te blazen’. Harbers blijft bij zijn eerdere reactie dat het regeerakkoord leidend is.