Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken © ANP

Kamermeerderheid wil af van anti-nepnieuwsbureau EU

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vanmiddag voor de afschaffing van EUvsDisinfo gestemd, de organisatie van de Europese Commissie die nepnieuws moet bestrijden. Alleen CDA, D66 en Denk steunden het voorstel van SP en VVD niet. 

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil het anti-nepnieuwsbureau juist houden, maar vindt wel dat EUvsDisinfo voortaan anders te werk moet gaan. Ze moet de Kamer nu zo snel mogelijk laten weten hoe ze de afschaffing in Brussel voor elkaar wil krijgen. Op steun van andere EU-lidstaten hoeft de Kamer in ieder geval niet te rekenen, waarschuwt de bewindsvrouw.

EUvsDisinfo heeft als taak de invloed van Russische propaganda in de Europese pers tegen te gaan en publiceerde een lijst met voorbeelden daarvan. Ten onrechte werden onlangs NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online aangemerkt als nepnieuws. EUvsDisinfo schiet zijn doel voorbij en 'bemoeit zich met de vrije pers in Nederland', vindt een Kamermeerderheid, regeringspartij VVD inbegrepen.

Rechter

De Persgroep, uitgever van De Gelderlander, kondigde eerder al aan samen met GeenStijl en de Post Online de EU voor de rechter te slepen. ,,Het is stuitend dat de EU zich bemoeit met de selectie van nieuws", aldus zakelijk directeur Bart Verkade van De Persgroep, dat rectificatie eist. 

De titels krijgen bijval van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Volgens het Genootschap werpt de EU zich op als arbiter van de waarheid en dat is in een democratische samenleving niet aan de overheid.

Er is al langer kritiek op een speciale taskforce van de EU, die nepnieuws moet ontmaskeren. In de databank die werd aangelegd staan meer dan 3.500 voorbeelden van producties die zouden zijn bedoeld om het Kremlin te ondersteunen. Maar ook artikelen die citaten gebruiken die door de EU als pro-Russisch worden versleten komen plots terecht in het rijtje van 'fake news verspreiders'.