Kamervoorzitter Arib en
Kuzu leggen ruzie bij

VideoKamervoorzitter Khadija Arib en Denk-voorman Tunahan Kuzu hebben hun ruzie bijgelegd. Tijdens het debat over de begroting Koninkrijksrelaties liepen de gemoederen gisteravond hoog op, waarbij Arib het Kamerlid uiteindelijk het woord ontnam. 

Quote

Ik vraag u om met respect tegen mij te spreken. En nee, u krijgt niet het woord. Als iemand vermoeid is bent u het, ga lekker naar huis

Khadija Arib

Dat gebeurde toen Kuzu staatssecretaris Raymond Knops meermaals interrumpeerde en hij daarbij ook met Arib in aanvaring kwam. Op een gegeven moment wil Arib een einde maken aan het interruptiedebat en laat ze Kuzu weten dat dit zijn ‘laatste vraag’ is. ,,Maar dat hoeft natuurlijk niet”, zo probeert ze hem nog te ontmoedigen.

Dat is tegen het zere been van Kuzu. ,,Ik merk bij u een bepaalde irritatie", zei Kuzu tegen de Kamervoorzitter, die als door een wesp gestoken reageerde met: ,,Ach, hou toch op met dit soort opmerkingen!"

Kuzu viel Arib toen persoonlijk aan. ,,U bent de hele dag een debat aan het voorzitten. Ik snap dat u vermoeid bent, maar ik vraag u toch wel om normaal een debat te kunnen voeren met de staatssecretaris.” Daarop ontnam Arib Kuzu het woord, een zware maatregel die niet vaak wordt gebruikt in de Tweede Kamer. ,,Ik vraag u om met respect tegen mij te spreken. En nee, u krijgt niet het woord. Als iemand vermoeid is bent u het, ga lekker naar huis."

'Miscommunicatie'

Quote

We gaan elkaar beter proberen te begrijpen. Maar een Kamervoor­zit­ter mag niet zeggen dat een Kamerlid naar huis moet gaan; daar gaat ze niet over

Tunahan Kuzu

Kuzu sprak vanmiddag over een miscommunicatie, die gisteravond direct is uitgesproken. ,,We gaan elkaar beter proberen te begrijpen. De buitenwereld zit niet op gekissebis in de Kamer te wachten. Maar een Kamervoorzitter mag niet zeggen dat een Kamerlid naar huis moet gaan; daar gaat ze niet over.”

Volgens Kuzu is er een geschiedenis met Arib, die ooit samen met Denk-Kamerleden Kuzu en Selçuk Öztürk in de PvdA-fractie zat. Vorig jaar lag Arib ook al overhoop met de Kamerleden toen zij de stemmingen uit wilden stellen vanwege het Suikerfeest. Kuzu en Öztürk wilden daar een hoofdelijke stemming over. Arib vermoedde andere motieven: de partij zette eerder al filmpjes met het stemgedrag van Kamerleden online, waarbij zij belachelijk werden gemaakt. ,,U vraagt hoofdelijke stemmingen aan en zet collega-Kamerleden vervolgens met knip- en plakwerk op YouTube. Dat is een Kamerlid onwaardig.”

Respect

Volgens Arib heeft het niks met het verleden te maken. Via haar woordvoerder laat ze weten dat ze al bijna twintig jaar in de Kamer zit en met iedereen een verleden heeft. ,,Dat heeft niets te maken met de manier waarop je met elkaar omgaat en is geen belemmering om respectvol met elkaar om te gaan.”

Volledig scherm
© ANP (Fotomontage AD)