Volledig scherm
Lies van Delft (91) met zoon Victor. © Frank de Roo

Kamervragen over 91-jarige vrouw die urenlang op ambulance moest wachten

Het relaas van de 91-jarige Lies van Delft uit Capelle aan den IJssel, die maandag met een gebroken heup vijf uur moest wachten op een ambulance, leidt tot beroering in politiek Den Haag.

Quote

Dit is het zoveelste signaal dat er iets anders moet in de ambulance­zorg

Joyce Mooring, FNV

VVD-kamerlid Aukje de Vries stelt kamervragen aan minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) over het voorval, waarbij Van Delft na een val in haar verzorgingshuis niet eerder naar het ziekenhuis vervoerd kon worden vanwege het personeelstekort bij de ambulancedienst.

De Vries wil van minister Bruins onder meer weten wat zijn reactie is op het incident en of mevrouw Van Delft ook vijf uur op een ambulance had moeten wachten als ze in een winkelcentrum of op straat ten val was gekomen. ,,En als dat niet zo is, bent u het dan met de VVD eens dat dit verschil niet uit te leggen is,’’ vraagt De Vries aan haar partijgenoot.

Een woordvoerder van Patiëntenfederatie Nederland noemt het voorval ‘onbestaanbaar’ en ook de FNV vindt het ‘bizar’ dat de hoogbejaarde dame met veel pijn vijf uur moest wachten op een ambulance. ,,Maar dat vinden de mensen die op de ambulance werken ook’’, zegt Joyce Mooring namens de vakbond. ,,Ze zijn dienstverleners, niemand die dat werk doet wil dat een patiënt zo lang moet wachten. Dit is het zoveelste signaal dat er iets anders moet in de ambulancezorg. Die urgentie is overigens iedereen inmiddels wel duidelijk. Jarenlang hadden wij het gevoel dat we een roepende in de woestijn waren, maar dat is nu wel aan het veranderen.’’

Stijging

Voor het eerst in jaren signaleert de Academie voor Ambulancezorg een forse stijging in het aantal studenten dat begint aan de opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Lag het gemiddelde aantal instromers aan de academie tussen 2010 en 2015 op 115, vorig jaar begonnen 176 studenten aan de opleiding.

Afgelopen november stelde minister Bruins 13,5 miljoen euro extra beschikbaar om de problemen aan te pakken. Mooring: ,,We zijn nu, samen met werkgevers en toezichthouders in gesprek over hoe dat geld het beste besteedt kan worden. Natuurlijk voelen we allemaal haast, maar we willen het ook goed doen. Wat ons betreft door een verbetering van arbeidsvoorwaarden- en omstandigheden. Veel mensen in de zorg die best op de ambulance willen werken, kiezen nu toch voor een baan in een ziekenhuis, eenvoudigweg omdat ze daar meer verdienen. Dat valt die mensen niet kwalijk te nemen – zij moeten ook hun rekeningen betalen. Maar door de salarissen gelijk te brengen krijgen we hopelijk meer personeel op de ambulances. En dat is echt heel, heel hard nodig.’’