Volledig scherm
PREMIUM
© MARTIJN BEEKMAN

Kathalijne Buitenweg: Stom om als enige vrouw aan formatietafel te zitten

Vissen met JanDit is de derde aflevering van de interviewserie Vissen met Jan, waarin politiek verslaggever Jan Hoedeman elke week met een politicus praat over leven en politiek. Kathalijne Buitenweg (48) zat een jaar geleden ineens aan de formatietafel met Rutte, Buma en Pechtold. De tweede vrouw achter GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver verbaast zich in Den Haag.

De zee is woest vandaag, de visnederlaag op het noordelijke havenhoofd van Scheveningen kan al bijna worden ingeboekt. Kathalijne Buitenweg (48) spreidt haar armen op de basaltblokken terwijl achter haar golven stukslaan, voortgejaagd door een noordwestelijke wind.

,,De zee is machtig mooi, maar we zijn zo gewend dat alles is aangeharkt, dat je bijna vergeet dat het een echte oerkracht is. In Frankrijk heb ik weleens geprobeerd iemand in zee te redden. Zesentwintig was ik, ik kan heel goed zwemmen. Mijn ogen waren nog niet gelaserd, dus ik kon niet goed zien hoe ver het was. Iedereen stond op het strand en ik dacht; ik ga die kant op met twee mensen. Misschien was het te lichtzinnig. Die bovenste golven gaan wel richting strand, maar daaronder zit zo’n kracht, daar kom je bijna niet van weg. Het lukte niet, dat zal ik nooit vergeten.’’