Kersverse ministersploeg wacht stevig debat over 'gebalanceerd verhaal'

videoHet nieuwe kabinet buigt zich vandaag over de regeringsverklaring. Premier Mark Rutte zal die naar verwachting volgende week in de Tweede Kamer voorlezen. Daarna wacht de kersverse ministersploeg een stevig debat dat twee dagen zal duren. 

Quote

We gaan zorgen voor rust, reinheid en regelmaat op de begroting

Wopke Hoekstra, minister van Financiën

Minister van Financiën Wopke Hoekstra spreekt op de eerste werkdag van Rutte III van een 'gebalanceerd verhaal'. Volgens hem wil Rutte III enerzijds investeren in onderwijs en klimaatbeleid, terwijl er anderzijds 'goed op het geld wordt gepast'. ,,We gaan zorgen voor rust, reinheid en regelmaat op de begroting'', zei Hoekstra.

De Kamer debatteert vervolgens woensdag en donderdag over de regeringsverklaring. Dan moet officieel duidelijk worden of de regering het vertrouwen van de Kamermeerderheid heeft. Aangezien de coalitiepartijen al een - weliswaar krappe - meerderheid hebben, lijkt dat een formaliteit. 

Motie van wantrouwen

Toch belooft het een zwaar debat te worden voor de kersverse ministersploeg. PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen tegen Ferdinand Grapperhaus, de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid. Wilders vindt de CDA-minister ongeschikt omdat die eerder heeft geschreven dat je jihadisten niet hun staatsburgerschap moet ontnemen. 'Integendeel, je moet ze laten terugkomen', schreef hij in een persoonlijke blog. Wilders vindt de CDA'er daarmee 'eerder een gevaar voor de nationale veiligheid dan een minister van Justitie', zei hij in de Kamer. 

Wilders probeerde via een spoeddebat de benoeming van Grapperhaus te voorkomen, maar hij kreeg niet de steun van de Kamermeerderheid, die vindt dat de PVV zich in het komende debat kan uitspreken over de vertrouwensvraag. 

Politieke Beschouwingen

Tijdens het debat over de regeringsverklaring komen ook de uitgestelde Algemene Politieke Beschouwingen (APB) aan bod. Een Kamermeerderheid vond begin september dat het niet erg zinnig is te debatteren met het demissionaire kabinet van VVD en PvdA, dat na een paar weken zou vertrekken en z'n draagvlak in de Kamer al was verloren. 

Volledig scherm
Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA)