Volledig scherm

Kiesraad: Fouten gemaakt, maar hertelling niet nodig

Er zijn fouten gemaakt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, maar een hertelling is niet nodig. Dat heeft de Kiesraad vanmiddag gemeld tijdens de bekendmaking van de officiële uitslag.

Voorzitter Jan Kees Wiebenga noemt het ‘een ernstig incident’ dat er in Nijmegen te weinig stembiljetten voor handen waren. ,,Daardoor hebben mogelijk niet alle kiesgerechtigden kunnen stemmen.’’ De burgemeester van Nijmegen heeft er inmiddels excuses voor aangeboden.

Andere incidenten waren het voortijdig openen van stembussen en slechte controles van legitimatiebewijzen. Ook waren er ruim 11.000 'spookstemmen', het verschil tussen per post verstuurde stempassen en de stembiljetten die in de stembussen zijn beland. ,,Veel is goed gegaan, maar niet alles,'' erkende Wiebenga. Maar onderzoek van de Kiesraad wijst uit dat de incidenten geen invloed hadden op de uitslag. 

Overigens gingen er geruchten dat dozen vol stembiljetten voor de PVV bij het grofvuil waren gezet. ,,Dat was nepnieuws,’’ aldus Wiebenga. Dat geldt ook voor het verhaal dat er volmachten zouden zijn geronseld in Amsterdam Nieuw West.

Uitslag niet veranderd

In de uitslag is niets veranderd ten opzichte van het nieuws dat eerder bekend is geworden. De VVD blijft dus de grootste partij met 33 zetels. De opkomst bij de verkiezingen was met 81,9 procent de hoogste sinds 1986. 

De VVD kreeg twee zogeheten restzetels. PVV, CDA, D66, PvdA en Partij voor de Dieren kregen ieder één restzetel. De nieuwe Tweede Kamer telt minder vrouwen dan de vorige. Er treden 54 vrouwen aan (36 procent). Van de oude Kamerleden was 39 procent vrouw.