Kijk hier hoe er in jouw provincie gestemd is

De stembussen zijn dicht, Nederland heeft gestemd. Check hieronder op de kaart hoe er in jouw provincie gestemd is, en wat de stemming betekent voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer. 

De Statenverkiezingen hebben twee grote winnaars opgeleverd: Forum voor Democratie en GroenLinks. De partij van Thierry Baudet deed voor het eerst mee aan de provinciale verkiezingen en lijkt meteen de grootste partij te worden. Forum voor Democratie wint veel in plaatsen waar de VVD en de PVV in 2015 de meeste stemmen kregen. GroenLinks lijkt ongeveer te verdubbelen en daarbij PvdA, SP, PVV, D66 in te halen. GroenLinks won vooral in plaatsen waar vier jaar geleden D66 de grootste was. 

Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden. Dat zijn vaak de plaatsen die rond de grote steden liggen. In Edam-Volendam kreeg de partij bijvoorbeeld 40 procent van de stemmen. Ook in Zaanstad, Zandvoort, Velsen, Landsmeer, Wormerland, Purmerend, Aalsmeer en Haarlemmermeer werd de partij de grootste. In de regio Haaglanden won de partij van Baudet in Rijswijk, Westland en Zoetermeer. In Rotterdam was de partij eveneens de grootste, net als in Dordrecht, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Albrandswaard, Nissewaard, Ridderkerk, Barendrecht en Capelle aan den IJssel.

Toch zijn er ook grote steden waar Forum voor Democratie won. Behalve Rotterdam zijn dat bijvoorbeeld Almere, Tilburg, Enschede, Lelystad en Hengelo.

GroenLinks is in minstens veertien gemeenten de grootste geworden. Daaronder zijn steden als Utrecht, Leiden, Maastricht, Delft, Amersfoort, Arnhem en Zwolle. Ook lijkt de partij te gaan winnen in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Nijmegen.

Meer dan driehonderd gemeenten hebben hun uitslagen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Enkele tientallen uitslagen zijn nog niet bekend.

Volledig scherm
Prognose zetelverdeling Eerste Kamer. © ANP Graphics
Volledig scherm
Eerste Kamer telt meer fracties dan ooit. Prognose overzicht fracties na Statenverkiezingen 2019. © ANP Graphics
Volledig scherm
© ANP