Kijkt Rutte voor opvolger weer naar een trouwe vazal?
Amper vier maanden nadat Rutte III op het bordes stond, moet de premier opnieuw op zoek naar een minister. De grote vraag is wie koning Willem-Alexander gaat beëdigen.
Delen per e-mail
Doorgaans zoekt Rutte naar VVD'ers die hij kent als zijn broekzak. Geen experimenten! Ook in dit kabinet selecteerde hij trouwe vazallen. Het ligt zeer voor de hand dat hij zal kijken in het kringetje rondom hem.
Meest voor de hand liggende kandidaten zijn voormalig Defensieminister Jeanine Hennis en Tweede Kamerlid Han ten Broeke. Die eerste is evenwel nauwelijks de klap te boven dat ze moest aftreden als minister na een rapport over een mortierongeval in Mali, waarbij twee militairen omkwamen. Ze heeft ook nog niet haar nieuwe profiel afgegeven als financieel woordvoerder. Het zal bovendien lijken alsof ze na haar debacle meteen weer doorschuift.
Kundig buitenlandwoordvoerder
Ten Broeke staat als kundig buitenlandwoordvoerder te boek, maar werd bij de laatste formatie ook al gepasseerd. In haar boek schreef voormalig fractiegenoot Ybeltje Berckmoes dat dit kwam 'omdat er in het verleden 'iets' was voorgevallen'.
Ten Broeke zegt niet te weten wat dat zou moeten zijn. Hij was graag minister geworden, maar vermant zich door te stellen dat hij nu al een van de mooist denkbare banen heeft die er zijn.
Onbeschreven blad
Het ligt misschien meer voor de hand dat Rutte kiest voor een onbeschreven (en vooral onbeschadigd) blad. Zo is Ben Verwaayen (66) al jaren een klankbord voor de premier. In het buitenhuis van deze oud-topman van Alcatel, KNP en British Telecom zet Rutte jaarlijks de klokken gelijk met andere top-VVD'ers. Verwaayen heeft de internationale ervaring en het netwerk. Grote vraag is vooral: heeft hij er zin in?
Een minder in het oog springende kandidaat is de Nederlandse ambassadeur in Moskou Renée Jones-Bos (65). Ze is VVD-lid, kent de materie, werkte als secretaris-generaal met ministers Frans Timmemans en Bert Koenders. Ze is op de hoogte van de supergevoelige MH17-materie en weet hoe ze hoe met Russen om moet gaan. Het is zeer de vraag of ze haar pensioen wil uitstellen voor een ongewisse baan in het mijnenveld van de Haagse politiek.
Onverwachte zet
Een onverwachte zet zou zijn als Rutte Edith Schippers weer naar het Binnenhof haalt. Ze heeft de loyaliteit van Zijlstra en kan Rutte lezen als weinig anderen. Hoewel ze ervan overtuigd was niet terug te keren, breekt ze haar woord niet als ze nu toch minister wordt.
Onvoorziene omstandigheden, heet dat op het Binnenhof.
Verder in het nieuws
-
Extra politie om criminele geldstromen in kaart te brengen
Er komen enkele tientallen agenten extra om criminele geldstromen in kaart te brengen. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. -
COMMENTAAR Verkiezing op 20 maart wordt met neplijsttrekkers een kermis
Elke partij heeft er een: een lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezing. Dit weekeinde gaan ze met elkaar in debat op televisie. Een malle vertoning: lijsttrekkers voor een verkiezing waar de kiezer helemaal niets over te zeggen heeft. -
PREMIUM
Paul Rosenmöller: We gaan voor een verdubbeling in zetels in de Eerste Kamer
Een oude bekende betreedt vandaag het podium op het GroenLinks-congres in Zwolle. Na zestien jaar afwezigheid kan GroenLinks-coryfee Paul Rosenmöller een cruciale rol spelen als de coalitie haar meerderheid in de senaat verliest. ,,Ik zit in een riante positie.’’ -
PREMIUM
Nieuw rechts misbruikt oprechte woede van boze burgers
Felle betogingen op straat (Gele Hesjes, klimaat), gescheld in het parlement (brexit): emoties lopen hoog op in het publieke debat. Maar schijn bedriegt. De zwijgers zijn in de meerderheid en houden vertrouwen in de democratie. -
Klaver: Geef werknemer inspraak bij salaris topbestuurder
Werknemers moeten het recht krijgen om salarisverhogingen van de top van hun bedrijf te blokkeren. GroenLinks wil op die manier de wet aanpassen om exorbitante loonsverhogingen en beloningen aan banden te leggen. Eerder stelde de partij al voor om de minister van Financiën een veto geven.
-
Regeren is vooruitzien: Kabinet claimt nu al plek in V-raad voor 2033
Nederland wil, net als vorig jaar, graag weer in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Om concurrenten de pas af te snijden, stelt Nederland zich nu alvast kandidaat voor 2033. -
Kabinet: Zwaar psychische patiënt krijgt langdurig zorg
Zo‘n 10.000 volwassenen die hun leven lang intensieve geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, kunnen vanaf 2021 toegang krijgen tot de langdurige zorg. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. -
video Kabinet draait baas Air France-KLM duimschroeven aan
Ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben vanmorgen vroeg een ‘intensief’ gesprek gehad met Ben Smith, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Dat bleek tijdens de inloop van de wekelijkse ministerraad.