Klaas Dijkhoff nieuwe fractievoorzitter VVD

VideoKlaas Dijkhoff is vanmiddag door de VVD-top beëdigd als nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hij kreeg de steun van de liberale volksvertegenwoordigers. 

,,Het wordt geen gemakkelijke klus", zei Dijkhoff direct na afloop van zijn benoeming. Hij weet nog niet wat hij anders gaat doen dan voormalig fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die in Rutte III aan de slag gaat als minster van Buitenlandse Zaken. ,,Ik heb geen plan, ik doe het op mijn manier." Hij is niet bang dat er kikkers uit de kruiwagen springen. ,,Ik vertrouw op de fractie, onze handtekening staat onder regeerakkoord."

Dijkhoff was de enige kandidaat voor het fractievoorzitterschap. De winnaar van De Slimste Mens kwam in 2010 in de Tweede Kamer. Hij werd in maart 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en is sinds een paar weken demissionair minister van Defensie, na het opstappen van Jeanine Hennis over het dodelijke ongeval met mortiergranaten in Mali. 

Belofte

Dijkhoff geldt als een van de grote beloftes van de VVD, de grootste partij in de Tweede Kamer met 33 zetels. De Brabander staat bekend om zijn droge en onderkoelde humor

De kersverse fractievoorzitter krijgt ook een nieuwe nummer twee. Tamara van Ark, die de afgelopen jaren het vicevoorzitterschap van de fractie bekleedde, wordt in het nieuwe kabinet staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volledig scherm
© ANP