Volledig scherm
Partijleider Jesse Klaver tijdens zijn speech op het congres van GroenLinks in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. © ANP

Klaver: Geef ons de sleutel van het gemeentehuis in Nederland

GroenLinks wil na de komende gemeenteraadsverkiezingen meebesturen in 100 van de 230 gemeenten waar de partij meedoet. Daarbij moeten in ieder geval ook de vier grootste steden zitten, zei partijleider Jesse Klaver vandaag tijdens het partijcongres in Rotterdam.

Quote

Geef ons de sleutels van het gemeente­huis. Dan gaan we Nederland veranderen

Jesse Klaver, GroenLinks

Klaver voorspelde dat GroenLinks in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen de grootste partij wordt. ,,Geef ons de sleutels van het gemeentehuis'', sprak Klaver. ,,Dan gaan we Nederland veranderen. Dorp voor dorp, stad voor stad, gemeente voor gemeente.''

De locatie van het congres, in het Topsportcentrum Rotterdam – pal naast De Kuip waar Feyenoord-PSV werd gespeeld, werd bewust gekozen. In Rotterdam lijkt de partij bezig met een grote opmars. Klaver: ,,Wij kunnen hier de tweede partij worden. Dan gaat GroenLinks deze stad veranderen.'' Klaver zei te hopen op een zo progressief mogelijk college - zonder de alliantie van Leefbaar Rotterdam met Forum voor Democratie en zonder de PVV. Het zou voor het eerst sinds 2006 - 2010 zijn dat GroenLinks in de Maasstad in het college zit.

Ambitieuze machtsclaim

Quote

Ik merk overal dat mensen zoeken naar verande­ring

Jesse Klaver, GroenLinks

Dat Klaver nu met een ambitieuze machtsclaim komt, is niet ongebruikelijk voor de jonge politiek leider. In januari 2017 zei Klaver – toen 30 – dat hij premier wilde worden. De partij haalde bij de landelijke verkiezingen wel een grote verkiezingswinst (van 4 naar 14 zetels). ,,Het beste verkiezingsresultaat ooit, maar het was niet genoeg voor het Torentje – nóg niet.'' Klaver onderhandelde wel over kabinetsdeelname. Dat liep toen spaak op migratie.

,,Ik voel dat het kan'', lichtte Klaver zijn machtsclaim na afloop van zijn speech toe. ,,Ik merk overal dat mensen zoeken naar verandering. Ieder weekend zijn er meer mensen actief voor de beweging GroenLinks. En wat ook meespeelt: wij hadden landelijk een heel goede uitslag, maar werden niet de grootste. In heel veel plekken kunnen we dat nu wél worden. Dat maakt meebesturen makkelijker.''

Kroonjuwelen

In de gemeenten spelen principiële punten ook een minder grote rol, erkent Klaver. ,,Al zullen wij – in tegenstelling tot andere partijen – nooit onze kroonjuwelen bij het grof vuil zetten'', zo deelde Klaver een sneer uit naar D66. Die partij steunde deze week de wet die een eind maakt aan het raadgevend referendum, waar D66 ooit zelf het initiatief toe nam.

Klavers ambitie voor zijn partij blijft onverminderd groot. Sinds het najaar is hij bezig met een kantinetour die kort voor Prinsjesdag moet leiden tot een actiedag die GroenLinks de 'rally voor rechtvaardigheid' heeft genoemd. ,,Daar gaan we lawaai maken'', aldus Klaver, die op het congres in het Topsportcentrum Rotterdam bekend maakte dat deze rally op 9 september in de AFAS Live (de voormalige Heineken Music Hall) zal zijn. In dat Amsterdamse poppodium hield Klaver voor de laatste verkiezingen ook een grote meet-up waar toen 5000 aanhangers op af kwamen.