Volledig scherm
Jesse Klaver bespreekt het regeerakkoord met zijn achterban tijdens een GroenLinks Meetup in popzaal Gebr. de Nobel. © ANP

Klaver haalt uit naar Pechtold: 'Het was drie tegen één aan de formatietafel'

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft bij een partijbijeenkomst in Leiden hard uitgehaald naar D66-voorman Alexander Pechtold, waarmee hij in het voorjaar nog onderhandelde over een nieuw kabinet. ,,Het was nooit twee tegen twee aan de formatietafel, maar drie tegen één”, hield Klaver zijn gehoor voor.

Volledig scherm
© ANP

VVD, CDA, D66 en GroenLinks probeerden na de verkiezingen van 15 maart een coalitie te smeden. Voor D66 was GroenLinks de meest gewenste mogelijke coalitiepartner, benadrukte Pechtold destijds. Klaver zegt daar echter niks van te hebben gemerkt.

,,Niet voor niets roept bij D66 een deel van de achterban Alexander Pechtold op het matje. Zij vinden dat hun idealen onrecht wordt aangedaan. Zij voelen zich in de steek gelaten. Ik begrijp dat. Sterker nog: ik herken dat gevoel.”

'Oneerlijk'

Quote

Dit akkoord gaat zo ver naar rechts, dat het midden onzicht­baar wordt

Jesse Klaver

Volgens Klaver trok D66 meer op met VVD en CDA en slaagde hij er niet in op te boksen tegen dat ‘motorblok’. Klaver noemt het regeerakkoord dat zijn voormalige onderhandelingspartners nu met de ChristenUnie hebben gesloten ‘oneerlijk’. ,,Dit akkoord gaat zo ver naar rechts, dat het midden onzichtbaar wordt.” Het regeerakkoord, dat ‘Vertrouwen in de toekomst’ is gedoopt, had beter ‘Rechtsaf’ kunnen heten, stelde Klaver na een vraag uit de zaal.

Tijdens de 'meetup' in Leiden lichtte Klaver ook de btw-actie toe die hij samen met SP en PvdA is gestart. Inmiddels is ook 50Plus daarbij aangehaakt.

Lees morgen in de krant een interview met GroenLinks-voorman Jesse Klaver.

Volledig scherm
© ANP