Volledig scherm
GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver. © ANP

Klaver wil met Kamer in debat na klimaatuitspraken Dijkhoff

GroenLinks wil komende week een debat over het Klimaatakkoord. ,,Coalitie en kabinet zitten niet op één lijn,’’ stelt GroenLinksleider Jesse Klaver in reactie op uitspraken van VVD-voorman Klaas Dijkhoff dit weekeinde.

Dijkhoff gooide de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat de kans dat het concept-Klimaatakkoord wordt uitgevoerd zoals het er nu ligt, ‘nihil’ is. Daarmee voegt de VVD’er zich bij CDA-leider Sybrand Buma, die al eerder fulmineerde tegen dreigende onbetaalbaarheid van klimaatmaatregelen voor de gewone burger.

Dijkhoff zet in de Telegraaf zijn coalitiegenoot Rob Jetten weg als een ‘klimaatdrammer’. ,,D66 heeft al voordat het akkoord er was gezegd: het kabinet moet het gewoon uitvoeren. Nou, dat ga ik niet doen.’’ Daarmee haakt Dijkhoff aan bij het groeiende onbehagen in het electoraat dat de gewone man langjarig gaat bloeden voor klimaatmaatregelen en de industrie niet. ,,De burger zal ik nooit laten vallen,’’ aldus de liberaal.

Zenuwachtig

Klaver taxeert ‘dat ze bij de VVD zenuwachtig worden‘. De uitspraken van Dijkhoff noemt hij ‘hypocrisie in de tiende versnelling’. Klaver wijst erop dat juist VVD’ers het voortouw hebben bij de maatregelen die nu worden doorgerekend bij het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD) gooide de klimaatknuppel in het hoenderhok. © ANP

Oud-politiek leider Ed Nijpels is voorzitter van de klimaattafels, Eric Wiebes heeft het akkoord als minister van Economische Zaken en Klimaat in zijn portefeuille en minister-president Mark Rutte draagt uiteindelijk de politieke eindverantwoordelijkheid. 

Andere accenten

Rutte weersprak zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof dat er een crisis is in de coalitie over het concept-Klimaatakkoord. Er worden andere accenten gelegd door verschillende coalitiepartners, zo zei hij. We gaan er gewoon uitkomen, kondigde hij aan.

Toch zijn de politieke spanningen over de uitvoering van het Klimaatakkoord toegenomen nu VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff suggereert dat hij zijn handen aftrekt van de gemaakte afspraken. Binnen en buiten de coalitie wordt de grootste regeringspartij in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen profileringsdrift verweten. 

Zo sprak D66'er Rob Jetten van ‘politieke profileringsdrang in campagnetijd'. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert Jan Segers,  die ook met Dijkhoff onderhandelde, vindt dat je gemaakte afspraken niet kunt breken.